Nejlepší komedie za posledních 25 let (2. část)

Dvacet pět let je dlouhá doba v životě i ve světě filmu. Není proto žádným překvapením, že se za poslední čtvrt století urodila řada bezvadných komedií. Nedávno jsme zveřejnili desítku z dolní poloviny našeho velkého žebříčku, dnes přichází na finální topku. Poskládali byste to jinak?

10. Kick-Ass
Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Aaron Taylor-Johnson, Chloë Grace Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Nicolas Cage
Rok vzniku: 2010

Mladý Dave Lizewski je obyčejný teenager, který je posedlý komiksy a neustále sní o tom, že se stane superhrdinou. Jednoho se tedy rozhodne, že se jím opravdu stane, pořídí si masku a zvolí si přezdívku Kick−Ass. Neovládá ovšem žádné nadpřirozené schopnosti a tak poznává, že koníček, který si vybral, není zrovna jako v komiksech. Jenže Dave není jediný, kdo se chce nebojácně postavit proti kriminalitě. Ve městě se totiž objevují Big Daddy (Nicolas Cage) a Hit girl (Chloe Grace Moretz) − otec a jeho drsná dcera, kteří začínají neúnavně čistit ulice od padouchů. Jenže město ovládá velice mocný mafián Frank D´Amico, který je příliš silný a tak superhrdinům nezbývá nic jiného, než spojit své síly a společně ho porazit i s jeho kumpány. Komedie se dočkala stejnojmenného pokračování v roce 2013. (napsal Radek Wunderlich)

9. Fakjů pane učiteli (Fack ju Göhte)
Režie: Bora Dagtekin
Hrají: Elyas M’Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann
Rok vzniku: 2013

Zločinec Zeki Müller se konečně dostane z vězení, a když už chce jít vykopat ukryté peníze z loupeže, za kterou byl odsouzen, zjistí opravdu nepěknou věc – na místě jeho dlouhodobého vkladu si místní škola dovolila postavit tělocvičnu. Šikovnému zloději protřelému životem nezbývá nic jiného, aby přijal zfalšovanou identitu učitele na škole, pana Müllera. Nešťastnou shodou okolností dostane navíc na starost třídu těch nejhorších výrostků na škole, 10. B. Jaká je to ale výzva pro drsného zločince, který se po prvním útoku puberťáků rychle oklepe a nastolí zbrusu nové výchovné metody, které se doopravdy osvědčí. Ty pro změnu neschvaluje učitelka nováček Lisi, což jí al nezabrání v tom se do Zekiho zamilovat. Výborná německá komedie z roku 2013 plná originálních fórků a situací, oceněná na německých filmových cenách jako nejvýdělečnější film roku 2014, u které nezůstane jedno oko suché. napsal (Jan Marek)

8. Drž hubu! (Tais-toi!)
Režie: Francis Veber
Hrají: Jean Reno, Gérard Depardieu, Jean-Pierre Malo, Richard Berry, André Dussollier
Rok vzniku: 2003

Další francouzská komediální klasika v hlavních rolích s vynikajícími Gérardem Depardieu a Jeanem Reno. Režiséru Francisu Veberovi se povedl veleúspěšný kousek, když herce zasadil do postav, které jim perfektně sedí. Jean Reno je kriminálník a zloděj Ruby, který je těsně po loupeži chycen a vsazen do vězení, kde se setkává s Quentinem, tak trochu bláznem, který neví, kdy zavřít hubu. Ruby má plán, jak se z vězení dostat, ale ten je překažen Quentinovým plánem, který se chce svému novému oblíbenci i přes jeho jasné antipatie zalíbit. Komediální duo se tak dává dohromady a spolu jde vstříc Rubyho kriminální minulosti, pro kterou má Quentin opravdové pochopení. (napsal Jan Marek)

https://www.youtube.com/watch?v=QUsLNKkc460

7. Žhavé výstřely (Hot Shots!)
Režie: Jim Abrahams
Hrají: Charlie Sheen, Cary Elwes, Valeria Golino, Lloyd Bridges
Rok vzniku: 1991

Parodie Žhavé výstřely je z roku 1991, tedy je stejně stará jako já. To byla doba, kdy parodie ještě stály za to, ne jako dnes (dívám se na vás, tvůrci Scary Movie 5!). Utahovaly si nejen z filmů, ale ze světa tak obecně a měly pointu. V tomto případě jde o parodování Top Gunu a podobných filmů, honících ego americkému militantizmu. A při tom v jádru dělají totéž! Divíme se? Ne, diktátoři jsou vděčný cíl satyr, dnes je to Kim Jong Un, v minulosti to byl Husain. Na tom je vidět, jak Žhavé výstřely zestárly. Strašně, část jejich kontextů se nenávratně vytratila a i ty vtipy mají vousy. Proč se však dostaly do našeho výběru? jednoduše; naše generace na nich vyrůstala, všichni jsme je viděli několikrát a všichni jsme se na nich bavili. Pouštíme si je i nyní, i nyní se bavíme, jen to má nádech nostalgie. (napsal Juraj Búry)

6. Méďa (Ted)
Režie: Seth MacFarlane
Hrají: Seth MacFarlane, Mark Wahlberg, Mila Kunis, Giovanni Ribisi
Rok vzniku: 2012

John (Mark Wahlberg) byl přesně takové dítě, které se objeví v každé třídě, v každé partě a v každé čtvrti – osamělé, přehlížené ostatními, pokud si z něj tedy náhodou nedělají legraci, či jej nešikanují. Moc si přál mít kamaráda, víc než cokoli. Snad i proto pronesl pošetilé přání, aby jeho plyšový medvídek, kterého dostal na Vánoce, začal mluvit. Druhý den byla rodina o jednoho člena bohatší. Malý Méďa Ted totiž skutečně ožil. Plyšák se ihned stal miláčkem Ameriky a s Johnem zůstali nejlepšími přáteli. Po pár letech ale zájem opadl a John je Tedovi jediným fanouškem. Ti dva mají stejný pohled na život, filmy, holky, práci… jenomže vše má háček. John už dlouho chodí s Lori (Mila Kunis), ta je sice nadmíru tolerantí, ale čeho je moc, toho je příliš. A tak John jednoho dne dostává ultimátum – buďto ona nebo Ted. (napsala Dominika Zmítková)

5. Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu
Režie: Larry Charles
Hrají: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell
Rok vzniku: 2006

Kazašská televizní celebrita, chlápek jménem Borat je vyslán do Spojených států, aby zde natočil  dokument o tamnějším způsobu života. Shodou okolností mu odpornou manželku zabije medvěd a tak se rozhodne najít si novou ženu právě v USA. Jeho vytouženou kráskou nebude nikdo jiný, než Pamela Anderson, prsatá hvězda Pobřežní hlídky. Sacha Baron Cohen v havní roli je neuvěřitelný jako vždy. Natáčení probíhalo tak, že kolemjdoucí o ničem nevěděli a tak překvapení a znechucené výrazy nejen, že vypadají, ale jsou skutečné. Celý film představuje americkou kulturu v porovnání se zaostalým Kazachstánem a dočkáme se bezpočtu legendárních scének. Např. Boratovy plavky „Boratky“ jsou dodnes oblíbeným vtipným dárkem. Jediný, kdo měl z filmem problém, byla  právě Kazašská vláda, která dokonce podala protest proti filmu, který (dle nich) nemá s jejich zemí nic společného. (napsala Anna Svatková)

4. Sám doma (Home Alone)
Režie: Chris Columbus
Hrají: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, John Heard
Rok vzniku: 1990

Chris Columbus byl vždycky frajer na rodinné komedie. Celé rodiny mohly zbořit kina, když se jim pod nos naservírovaly hodnoty jako sounáležitost, láska k bližnímu a přátelství zábavnou formou. To vše se povedlo zejména v tomto vánočním hitu umocněném ještě o roztomilého raubíře s tváří Macaulayho Culkina. Jeho pozdější osud zahrnující injekční stříkačky v předloktí a rozmělněnost série do nesmyslně natahovaných dílů udělalo své, ale mininálně první díl se stal stálicí mezi vánočními komediemi a vyrůstat bez něj v devadesátkách snad ani nešlo. (napsal Radek Neuman)

3. Pařba ve Vegas (The Hangover)
Režie: Todd Phillips
Hrají: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham
Rok vzniku: 2009

Jednou za čas vznikne snímek, od kterého nikdo nic nečekal, a který se stane velkým hitem. Takový byl případ první Pařby ve Vegas. Komediální počin stavějící na nesourodosti hlavních představitelů a skvěle načasovaných vtipech udělal zkrátka díru do světa. Zachovi Galifianikasovi otevřel dveře do světa Hollywoodu, jelikož jeho postava byla zdaleka tou nejzábavnější. O tom, jak byla komedie populární, svědčí i dvě pokračování, které ovšem nedosahují kvalit originálu. Ten v americké produkci dominuje ve svém žánru a moc lepších komedií za velkou louží v posledních letech nevzniklo. (napsal Daniel Birgus)

2. Big Lebowski
Režie: Joel Coen, Ethan Coen
Hrají: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, David Huddleston, Philip Seymour Hoffman
Rok vzniku: 1998

Traduje se, že fanoušci bratří Coenů se dělí na dva tábory. Na „fargovce“ a „dudeovce“. Právě „Dude“ je hrdinou neskutečně pohodové komedie Big Lebowski, která v sobě kloubí jak typický coenovský smysl pro absurdní humor, tak i klasické herecké etudy vybraných herců. Z nich samozřejmě nemůže chybět ani John Goodman, ani Steve Buscemi. Bezpečně jedna z nejlepších postav ztvárněná Jeffem Bridgesem. (napsal Radek Neuman)

1. Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz)
Režie: Edgar Wright
Hrají: Simon Pegg, Nick Frost, Bill Nighy, Paddy Considine, Joe Cornish
Rok vzniku: 2007

Jednotka příliš rychlého nasazení, nebo v originále, Hot Fuzz, je druhý díl cornetto trilogie Edgara Wrighta, jednoho z nejlepších komediálních režisérů současnosti. Jeho komika tkví nejen v chytrých a dobře načasovaných hláškách, ale hlavně v úžasné práci s filmovým médiem jako takovým. Vizuální vtipy, hra s kompozicí, s pohybem, s hyperboly přes obraz a to jak jeho postavy přicházejí a odcházejí z obrazu, je doplněno trefnými zvukovými efekty. Hot Fuzz je z celé trilogie nejlepší díl. Soumrak mrtvých ještě nebyl dostatečně formálně vybroušený, Konec světa zase trpí jistou autorskou únavou. Hot Fuzz je dokonalá ve všech směrech. (napsal Juraj Búry)

Podívejte se na předchozí desítku nejlepších komedií za posledních 25 let