Víkendové tržby: Pan nepřesvědčil. Stále vládne Scottův Marťan

Návrat do Země Nezemě rozhodně nedopadl podle představ tvůrců velkolepé fantasy Pan. Nedařilo se ani Muži na laně.

Obhajoba prvenství ve víkendovém žebříčku tržeb se povedla sci-fi Ridleyho Scotta Marťan. Druhý týden a dalších vynikajících 37 milionů dolarů je nadmíru povedený výsledek a potvrzení silného zájmu o kvalitní žánrovky v posledních letech – Gravitace, Interstellar apod. Snímku se daří i u kritiků (8,4 na IMDb a 93 % na Rottenech) a asi máme co do činění s horkým kandidátem na jeden z nejlepších filmů roku 2015.

martian-gallery3-gallery-image
Matt Damon v hlavní roli filmu Marťan

Druhé místo stejně jako minulý týden obsadila animovaná taškařice Hotel Transylvánie 2. Celkově si tento film režiséra Genndy Tartakovskyho vydělal solidních 207 milionů a třetí díl nás rozhodně nemine.

S velkým zájmem byla pozornost filmového světa zaměřena na nástup vysokorozpočtové fantasy Pan s Hugh Jackmanem. Tento restart slavného příběhu nezažil úplně povedenou propagaci a i to může být jedním z důvodů špatného nástupu v amerických kinech. Slaboučkých 15 a půl mega rozhodně nepotěšilo šéfy u Warnerů, kteří tak musí doufat v lepší výnosy ze zbytku světa. Co ale očekávat od snímku, který podle serveru RottenTomatoes nasbíral pouhých 23 % pozitivních recenzí?

pegasus_LARGE_t_1581_106628804
Nepomohl ani Hugh Jackman. Pan má zaděláno na jeden z největších průšvihů letošního roku

Bramborovou medaili bere stejně jako minulý týden Stážista. Nenáročná podzimní komedie s vynikajícím obsazením (Anne Hathaway, Robert De Niro) si vydělala dalších téměř 9 milionů a mezi zvučnější konkurencí se drží více než statečně. Celosvětově si film vydělal parádních 107 milionů. Gratulace.

Páté a šesté místo patří thrilleru Sicario: Nájemný vrah (7,3 milionů), respektive dvojce labyrintí série Zkoušky ohněm (5,2 milionů). Oba filmy se v top desítce drží už čtyři týdny a vydělávají mnohem lepší peníze než další očekávaná novinka na sedmé příčce – Muž na laně režiséra Roberta Zemeckise. Snímek sice debutoval minulý týden, ale nyní se dílo o jediném člověku, který jako jediný po laně přešel mezi věžemi Světového obchodního centra, dostalo do mnohem většího počtu kin. Tvůce Návratů do budoucnosti nebo Forresta Gumpa ovšem evidentně není žádným kasovním lákadlem, protože tržby kolem 3,6 milionů je prostě bída. Je to ale škoda, protože ohlasy na film jsou v naprosté většině pozitivní.

thewalk-1600x900-c-default
Joseph Gordon-Levitt ve filmu Muž na laně

Osmý až desátý flek obsadily jistoty týdnů minulých a to gangsterka Black Mass: Špinavá hra, dobrodružné horolezecké drama podle skutečné události Everest a horor M. Night Shyamalana The Visit. Uvidíme, zda se s těmito snímky potkáme ještě příští týden, protože to se o své místo na slunci popere například Tom Hanks pod režijní taktovkou Stevena Spielberga – jejich Most špiónů z dob Studené války vyhlížím s velkým očekáváním. Dále pak startuje horor Purpurový vrch Guillerma del Tora nebo dobrodružný film pro celou rodinu s Jackem Blackem Husí kůže.