Český trailer #1: Proč jsem nesnědl svého taťku (2015) – Lidožrouti vyšli z módy

Netradiční název filmu s netradičním pračlověkem v hlavní roli! Nový francouzský animovaný snímek podle knižní předlohy Roye Lewise je tu!

Jamel Debbouz (Amélie z Montmartru, Asterix a Olympijské hry) – známý komik, herec ale i producent se stal režisérem, scénaristou a zároveň i představitelem hlavní role Edwarda. Na dotaz: Jak jste se zhostil první zkušenosti jako režisér? Jamel odpověděl:

„Dostal jsem se do toho perfektně, jako bych byl obojí – kouč a herec. Režírování ostatních herců, sdílení mých názorů, pocitů, rozhodování, bylo to, jako bych to dělal celý svůj život.“

Kromě této výrazné osobnosti si ve filmu zahraje i Debbouzova žena Mélissa Theuriauová. Mélissa ztvárnila hlavní ženskou postavu Lucy, která se pro hlavního hrdinu stane „drahou polovičkou“. O netradičním názvu se vyjádřila následovně:

„Miluji ten název. Vyjadřuje odmítnutí prostě přijmout všechno, poslušně jako ovce. „Já nesním svého otce.“ To vyjadřuje vůli jít proti zavedenému pořádku, vůli se postavit, najít jinou cestu jak jít vpřed, jak být šťastnější, svobodnější a respektovat více toho druhého.“

pourquoi-jai-pas-mange-mon-pere-04

Kromě zajímavého obsazení, slibných tvůrců je tu ještě premiéra v podobě snímání skutečného pohybu, které je tímto filmem poprvé využito v Evropě.

„Chtělo to spoustu dobrých nápadů, času, peníze a taky trochu štěstí.“

Právě štěstí bylo Debbouzově snímku nakloněno a pro nás to znamená, že se můžeme těšit na skvělou podívanou, kdy autoři vdechli animovaným postavám skutečný život. Tahle metoda byla použita např. v Pí a jeho život.

O čem je příběh? Hlavní postavou je již zmíněný Edward, jež je starším synem krále pralidí. Vzhledem k jeho malému vzrůstu, který byl tamními zdroji nepřípustný se stal zatraceným a vyrůstal v izolaci po boku svého přítele Iana. Výška neznamená vše a tak není divu, že Edward má jinou přednost a tou se stane jeho vizionářství, díky němuž objeví tajemství lovu, ohně ale dokonce i lásky. Tihle dva nemají jinou možnost než spoléhat jeden na druhého, protože nikdo jiný o ně nestojí. Později si vytvoří svou vlastní společnost a celý svět se bude chtít stát jeho součástí. Svůj druh dovede ke skutečné lidské existenci, ve které sníst vlastního otce není běžné.

Snímek má premiéru 19. listopadu 2015.