5 naprosto šílených filmů o mravencích

Filmy, zabývající se útokem kdejakých monster, už jsou dost obehrané a každý je zná. Žralok, had a pavouk, nejobludnější ze zvířat mají už svých filmů tolik, že je určitě všechny ani nevyjmenujete. Ale co takhle malinký mraveneček v roli příšerného a krvežíznivého zlouna?

Právě mravenci mě napadli (obrazně, ne doslova) ve spojitosti s novou marvelovkou Ant-man (podrobná recenze filmu zde). Tito roztomilí drobní tvorové jsou trochu opomíjeni, když vynecháme jejich ztvárnění v animovaných pohádkách (např. Mravenčí polepšovna nebo Život brouka). Zatímco žraloci září v Čelistech, popř. v Žralokonádu (záleží na tom, čemu dáváte přednost), hadi mají Anakondu a pavouci svoje Pavoukotřesení, na mravence se už tolik nemyslí. Představím vám tedy pět absolutně šílených filmů o mravencích, abyste se po pěti pivech měli na co koukat.

5. Marabunta: Mravenci útočí (1998)

Co se stane, když vybuchne sopka a vyvalí tuny a tuny mravenců útočného rodu Marabunta? Pro místní obyvatele to není nic divného, protože podobné vlny se objevují pravidelně každých 15 let a zanechávají za sebou chaos a spoušť. Kolem městečka Burly Pines se začínají náhle objevovat ohlodané kostry v šatech (které ovšem nenesou známky poškození!) a tuto záhadu musí vysvětlit až nejlepší entomolog na světě James Conrad. On, krásná učitelka a šerif se společně postaví se střelnou zbraní v ruce do boje proti zlému hmyzu! Film, kde hraje celkem sedm lidí a efekty jsou na bodu mrazu, nevím, komu bych doporučila.

245866_50fd6f

4. Mravenčí invaze (2007)

Letadlo napadli, jak jinak než mravenci… no, jak se tam dostali, to je opravdu velká záhada a opravdu šokojící je řešení: z těla přenašeče! Organizované skupiny ohyzdného hmyzu zaútočili i na kokpit a letadlu není nikde dovoleno přistát. Co dělat? Mezitím se na palubě zrodí láska mezi cestujícími a vyznání tohoto novopečeného citu v kulisách tak obludných, jako film sám, je naprosto, ale naprosto neuvěřitelný kýč. Efekty opět nula a snad nebyl film myšlen vážně, protože pokud ano, tak život tvůrců nemá absolutně žádný smysl.

mravenci

3. Mravenci (1977) 

Plodný rok 1977, který se v tomto seznamu pěti filmů vyskytuje dvakrát, nám přinesl další z chutných a veskrze dost nekvalitních mravenčích filmů. Suzanne Somers (kdo si nedokáže zařadit dle jména, tak to je matka klanu ze Step by Step) v hlavní roli dokazuje, jak moc příšerná herečka umí být. Jinak jde opět o to samé, vedle hotelu je staveniště, pod staveništěm trubka, v trubce hnízdo vraždících mravenců a bagr náhodně nabourá zrovna sem. Samozřejmě nikdo nevěří tomu, že mravenci napadnou právě vedle stojící hotel, když mají doslova celý svět, který by mohli ovládnout. V posledním patře hotelu se tedy svede boj o holý život mezi člověkem, pánem tvorstva a mravencem, pánem… něčeho. O efektech tady nemůže být ani řeč.

ants1

2. Pomsta mravenců (2008)

Mravenčí očistec v džungli a zároveň očistec pro oči a mysl diváka. A to se vyplatí! Vykopnutý doktor si založil vlastní deratizátorskou firmu. Společně s kolegou se vydávají po stopách poplašné zprávy z Asie, podle které se armáda mravenců snaží vymýtit lidstvo v jistých podzemních dolech. Když armáda naroste do rozměrů menší čínské provincie (200 miliónů), přijde na řadu i další Dr., tentokrát ženského pohlaví. Největší vrchol všeho je, když se armáda spojí v jednoho obřího mravence a kosí, co se dá. Pak už nezbývá, než povolat krále mravenečníka..(tohle ve filmu sice není, ale bylo by to super). Velké plus má tenhle snímek v tom, že inteligentní mravence, schopného vytvořit vlastní pc a klást lidem požadavky (chtějí vlastní ostrov), to se nevidí opravdu nikde.

16166_3

1. Mravenčí teror (1977)

Hvězda Dynastie Joan Collins se potýká s katastrofou extrémních rozměrů. Aneb radioaktivní pavouky už zná každý malý Spider-man, ale radioaktivní zmutované mravence zná jen zcela otrnulý divák béčkových hororů. Na Floridě si tedy tato banda mutantského hmyzu zotročila policii, která pak napomáhá při chytání dalších obyvatel města. Loutky se z nich stávají jednoduše a naprosto logicky – velká mravenčí „mother“ na ně dýchne. Charaktery postav nulové, efekty na tehdejší dobu a vzhledem k rozpočtu ucházející, pointa nulová a výsledek? Za mě tak 5% tudíž jasné první místo.

6265344c4608b931a824ed184d1bf30

Přeji příjemnou zábavu u těchto snímečků.