TOP 10: Nejlepší filmy mimo českou distribuci roku 2014

Ohlédnutí za nejlepšími filmy mimo distribuci za minulý rok. Nechte se inspirovat naším žebříčkem.

Způsob hlasování, který jsme zvolili i tentokrát, už určitě znáte. Každý z nás sestavil svůj vlastní žebříček pěti nejlepších filmů mimo distribuci, přičemž titul na prvním místě získal plný počet bodů, pět, a snímek na pátém místě pouhý jeden bod. Všechny nominované filmy tak získaly určitý počet bodů, jejichž součet zařadil daný film do následujícího žebříčku.

Veronica-Mars-Movie-to-debut-at-SXSW-2014

10. Veronica Mars (5 b.)
IMDB: 6,9 | ČSFD: 65 %
Režie: Rob Thomas
Hlavní role: Kristen Bell, Jason Dohring, Enrico Colantoni, Chris Lowell
Nejvíce bodů od: Martin Pevný (4)
Přehrát trailer

Veronica Mars je zpět. Z teenagerského seriálu se zrodil velice solidní film, na který může vyrazit naprosto kdokoli. Kristen Bell vše zvládla na jedničku a působí věrohodně. Můžete se těšit na pokračování stopnutého seriálu a rovněž na dost kvalitní snímek, který sám o sobě opravdu a výrazně překvapil. (Martin Pevný)

Chef Movie (3)

9. Chef (6 b.)
IMDB: 7,3 | ČSFD: 72 %
Režie: Jon Favreau
Hlavní role: Jon Favreau, John Leguizamo, Bobby Cannavale, Emjay Anthony, Scarlett Johansson
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (2), Radek Neuman (2), Martin Pevný (2)
Přehrát trailer

Jon Favrau se loučil s velkými hollywoodskými projekty. Jak? Natočil určitým způsobem svůj příběh, jen místo pozice režiséra zasadil hlavního hrdinu do kulinářského prostředí. Výsledkem naštěstí není zahořklé kopání kolem sebe, ale jeden z nejlepších feel-good filmů poslední doby. Favrau se může pochlubit řadou přátel z herecké profese, takže mu vypomohla například Sofia Vergara, Scarlett Johansson nebo Robert Downey Jr., kterého režíroval v prvních dvou dílech Iron Mana. Do toho se povedlo Johnu Leguiazmovi skvěle zvrátnit sidekicka hlavního hrdiny. Favrau si tímto scénáristickým, režisérským, producentským i hereckým počinem renomé rozhodně nezklazil. (Adam Škaloud)

LittleDeath_MichaelYezerski

8. The Little Death (8 b.)
IMDB: 7,1 | ČSFD: 80 %
Režie: Josh Lawson
Hlavní role: Bojana Novakovic, Lachy Hulme, Damon Herriman
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (4)
Přehrát trailer

Tak tohle bylo velké překvapení. Pravda, už plakát zaujal, ale ani tak jsem neměl téměř žádná očekávání. A z The Little Death se vyklubala skvělá komedie vhodná pro obě pohlaví, jedná se sice o romantickou komedii, ovšem komediální prvky jsou spojeny se sexuálními úchylkami, takže skvělá kombinace. Stejně jako v případě Chef, i zde se o většinu práce stará jeden člověk – Josh Lawson. Hraje jednu z hlavních rolí, napsal scénář a ujal se i režie. A povedlo se mu to skvěle. Příběhy několika párů, každého s jinou úchylkou, na sebe navazují sice jen lehce, i tak ale jde o ucelený děj a hlášky typu „Jsi ten jediný, od koho chci znásilnit“ dokážou pobavit i při druhém zhlédnutí. Bod pro australskou tvorbu. (Adam Škaloud)

99698d68d830bbe12d5cfd4f9c09

7. Křížová cesta (10 b.)
IMDB: 7,6 | ČSFD: 82 %
Režie: Dietrich Brüggemann
Hlavní role: Lea van Acken, Franziska Weisz, Lucie Aron
Nejvíce bodů od: Dan Krátký (3)
Přehrát trailer

Křížová cesta je sice nenápadný, ale veliký film. Umně využívá strukturu čtrnácti zastavení na cestě k Ježíšovu ukřižování a událostem, které následují. Své náboženské téma nebagatelizuje, nestaví se odmítavě proti víře, ačkoliv námět k tomu svádí. Křížová cesta se skrze mladou Marii, ve čtrnácti záběrech, vydává s vírou debatovat a pochybovat o ní. Film to není jednoduchý, každý záběr vytváří sofistikovaný obraz, který někdy varuje před tím, co absolutní odevzdání se víře skrývá za nebezpečí, obnažuje šrámy na těle i na duši, jež takovým přístupem vznikají, jindy zase nabízí protiváhu, která vnitřní debatu vyrovná. Závěr, který náboženským dogmatům přihrává dokonce uznává, že právě fundamentalismus a poddání se, může přinést zázrak.Křížová cesta dokonale vyobrazuje maximální snahu hlavní hrdinky odevzdat se víře, vzpírat se svým potřebám a bojovat se sebou samou. Dospívat. I po takové době neuvěřitelně silný zážitek. Komplexní a silný film. (Dan Krátký)

the-interview

6. The Interview (11 b.)
IMDB: 6,8 | ČSFD: 64 %
Režie: Evan Goldberg, Seth Rogen
Hlavní role: James Franco, Lizzy Caplan, Randall Park, Seth Rogen
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (5)
Přehrát trailer

Seth Rogen a jeho parťák Evan Goldberg to Sony pěkně zavařili. Naštěstí ne kvalitou filmu, ale rozruchem okolo něj. Od snímku dostali diváci přesně to, co se očekávalo. Nepříliš komplikovaný humor, absurdní situace, skvělého Kim Jong-una a cameo několika celebrit v čele s Eminemem. Interview proti sobě dokázalo postavit Sony a některé provozovatele kin, kteří se rozhodli film promítat i přes doporučení studia, aby tak nečinili. Jaký jiný film něco takového dokázal? Pokud si odmyslíme aféru okolo (ne)uvedení do kin, tak jsme dostali nadprůměrnou, pořád ale klasicky rogenovsky jednoduchou, komedii. A jestli Kim Jong-un film i přes vlastní zákaz internetu stáhl, tak se snad nakonec ani nemohl zlobit. (Adam Škaloud)

pride

5. Pride (13 b.)
IMDB: 7,8 | ČSFD: 78 %
Režie: Matthew Warchus
Hlavní role: Bill Nighy, Andrew Scott, Dominic West, Imelda Staunton, Joseph Gilgun
Nejvíce bodů od: Jana Trnková (5)
Přehrát trailer

Pokud hledáte film, u kterého se zasmějete i dojmete, rozhodně zkuste Pride. Je to pravděpodobně nejlepší feel good film od středoškolského Ten, kdo stojí v koutě (The Perks of Being a Wallflower). Režisér Matthew Warchus nás tady zavede do Velké Británie 80. let a začne vyprávět příběh, jak se jedna potlačovaná komunita (LGBT) rozhodne pomoci jiné (horníkům). Námět je o to zajímavější, že film zpracovává skutečné události, které se ve VB odehrály a jejichž dopad je stále aktuální. K tomu přidejte chytlavý soundtrack zlatých osmdesátek, trochu sentimentu a lá Billy Elliot, neodolatelný britský humor a kopu sympatických herců v čele s Imeldou Staunton (Umbridgeová z Harryho Pottera) a Billem Nighy a máte film, kterému byste rozhodně měli dát šanci. (Jana Trnková)

nkaolakainqy5uxwth6g

4. In Your Eyes (15 b.)
IMDB: 7,2 | ČSFD: 70 %
Režie: Brin Hill
Hlavní role: Zoe Kazan, Michael Stahl-David, Jennifer Grey, Nikki Reed
Nejvíce bodů od: Jan Barvíř (4)
Přehrát trailer

Rebecca a Dylan navzájem ovlivňují své životy, ale nikdy se nepotkali. Romantická sci-fi je výplodem Josse Whedona (autor Avengers), který napsal scénář před více než 20 lety. Netradiční příběh je směsicí romantické komedie a dramatu s prvky sci-fi a má typický autorův rukopis, čili svěží dialogy a dobře napsané postavy. Navíc herecké obsazení je nad míru sympatické. Příjemná nezávislá jednohubka a alternativa k mainstreamovým romantickým snímkům. (Radek Neuman)

SNOWPIERCER_1 (1)

3. Snowpiercer (17 b.)
IMDB: 7 | ČSFD: 69 %
Režie: Joon-ho Bong
Hlavní role: Chris Evans, Kang-ho Song, Jamie Bell, Tilda Swinton, Octavia Spencer
Nejvíce bodů od: David Gajdoš (3), Jana Trnková (3), Martin Pevný (3)
Přehrát trailer

Jeden vlak, skupina podivínů a pokrok za lepšími životy. I za cenu konce všeho. V tomto apokalyptickém snímku se dá najít pro každého něco. Snowpiecer je divoká karta na poli sci-fi filmů, která však svou úspornou formou, skvělou režií a silným sociálními podtextem vyčnívá, i přesto, že má své chyby. Ty jsou však zanedbatelné, protože pestřejší žánrovou práci z minulého roku budete těžko hledat. Jedná se o unikát, který je dobře obsazen, dokonce skvěle, když se podíváme na herecký výkon Tildy Swinton, ať už po stránce toho, jaké zavrženíhodné postavy herci hrají. Režisér Joon-ho Bong využil barandovského studia naplno a film, který se odehrává čistě v interiérech od těch nejšpinavějších po ještě špinavější, dodává filmu jistý výjimečný styl. Rozhodně jeden z nejzajímavějších filmů minulého roku, jehož začlenění mimo distribuce je škoda. (David Gajdoš)

Predestination-2014

2. Predestination (20 b.)
IMDB: 7,4 | ČSFD: 73 %
Režie: Michael Spierig, Peter Spierig
Hlavní role: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor, Christopher Kirby
Nejvíce bodů od: Jan Barvíř (5)
Přehrát trailer

Nezávislá scifárna Predestination je natočena na základě literární předlohy s názvem Všechny tvé stíny od Roberta A. Heineina a vypráví příběh tajného agenta, který se snaží dopadnout tajemného atentátníka. Totální mindfuck se může pochlubit skvělým scénářem využívající naplno cestování časem, teorií determinismu a časovými paradoxy. To vše je natočené levně a účelně s výbornou ústřední dvojicí. Film, který je nutno vidět více než jednou a donutí přemýšlet. (Radek Neuman)

the-raid-2

1. Zátah 2 (25 b.)
IMDB: 8,1 | ČSFD: 82 %
Režie: Gareth Evans
Hlavní role: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Julie Estelle, Oka Antara
Nejvíce bodů od: David Gajdoš (5), Martin Pevný (5), Ivan Butko (5)
Přehrát trailer

Pravděpodobně jeden z nejlepších akčních filmů, co jsem kdy viděl. Druhý Raid prohlubuje zážitek z prvního dílu, ale zároveň se proti němu staví do opozice. Nabízí trošku rozlítaný, avšak obdivuhodně široký příběh a neunavující spoustu úžasných a živých akčních scén. Berandal tak úplně nezapadá do škatulky šablonovitých pokračování. Sice nabízí několikanásobně víc akce, ale Evans se vzdálil od narace typické pro akční videohry (procházení levelů, finální setkání s bossem) tak, jak to jen šlo. Rozhodl se vybudovat rozsáhlý fikční svět s jasně (a jednoduše) motivovanými postavami, sidekicky nebo jednorázovými figurami a mafiánskou sítí, ze které, zdá se, není úniku. A právě vykreslení jednotlivých záporáků odlišně (každý bojuje jinou zbraní, jiným stylem) ve spojení s fenomenální choreografií a prací s kamerou, dělá z Raidu film, u kterého se těšíte na každou další pěst. Věřím, že se najde dost diváků, kteří daleko víc ocení přímočarost a menší (hlavně časovou) náročnost prvního Zátahu, ale pokud jde zintenzivnění zážitku, Evans obstál na výbornou. Raid 2 je totiž fenomenálně živým a tvrdým akčním filmem a je radost tohle dvě a půl hodiny dlouhé nakopávání hlav sledovat. Mimochodem, na MFFKV se při projekci tleskalo. Po každé akční scéně. (Dan Krátký)