Recenze: Jupiter vychází (2015) – Dědictví aneb tohle jsme už někde viděli

Od snímku „Jupiter vychází“ jsem, a to zcela upřímně, očekával hollywoodskou podívanou se strhujícím dějem, napětím, propracovaným příběhem s hlubokou myšlenkou, která bude divákovi naservírována nenásilnou formou. Zárukou pro mě byli sourozenci Wachowští (scénář, režie, produkce), jejichž předchozí filmy, Atlas mraků a zvláště pak trilogie Matrix, byly průlomové. O to větší byla má rozmrzelost při odchodu z kina.

Pokud bych nechtěl být příliš kritický, mohl bych poznamenat, že Wachowští neměli zrovna výhodnou startovní pozici při přípravách svého nového filmu. Splnit velká očekávání diváků po předchozích úspěších není zřejmě nic záviděníhodného a je velké umění ustát tento tlak. Právě touha, překonat sebe sama, z tohoto snímku vyloženě prýští a to na vrub negativní stránky věci. Ano, říká se, že je těžké překročit svůj stín, ale proč jej překračovat, když v případě Wachowských je jejich stínem výsluní.

jupiter

Film se na první pohled tváří velkolepě, ale kde nic tu nic. Celý rámec příběhu je rozlehlý, ale nevyvážený, až jsem se z počátku ve všech těch jménech, vztazích a tzv. „má dáti, dal“, ztrácel.  Jupiter Jones (Mila Kunis) je uklízečka toalet předurčena k velkým činům. Pochopte, očekávané činy nejsou v tomto filmu zobrazeny, prostě se stala jednou z vládkyň vesmíru a to doslova bez mrknutí oka. V tuto chvílí se na plátně rozjíždí hlavní dějová linka a to souboj mezi samozvanou vládkyní a třemi sourozenci vesmírného rodu Abrasax o rodové dědictví a životy nás všech. Ochrannou ruku nad osamocenou královnou drží bývalý voják Cain (Channing Tatum) a milostné vzplanutí je na snadě. Správně tušíte, že spojení Kunis a Tatuma slibuje velké sexuální jiskření. Elegantně k něčemu přirovnat sexuální naléhání Jupiter na Caina nelze. Od samého počátku filmu vyvolává divákovi úsměv na tváří a připravilo podhoubí pro regulérní výbuch smíchu ve chvíli, která by byla pro polibek hrdinů zcela opodstatněná. Už to vypadá, že se naši dva klaďasové, samozřejmě vyčerpáni bojem o holý život, políbí, ale jaksi jim v tom brání helmy skafandru. Já jsem to ťuknutí plexiskel o sebe teda slyšel.

Ve snímku „Jupiter vychází“ chce nad obzor vyjít mnohem více věcí, než které nám autoři servírují, ale nedostávají dostatečný prostor. Například zcela nový pohled na kosmos, fungováním vesmíru počínaje a odůvodněním existence lidské rasy konče, by vydalo na několik dílů mýdlové opery nebo chcete-li „Jupiterovské ságy“.  Hlubší popis postav, odkud přicházejí, barvitější popis jejich jednání zcela absentuje. Plochost ve vykreslení charakteru postav postihla všechny zúčastněné. Zde je prostor pro zastání se herců, že pro jejich práci nedostali dostatečně velké pole působnosti. Komu rozhodně nelze upřít snahu o hereckou invenci je Eddie Redmayne (obávaný Bale z rodu Abrasax), který neustále křečovitě tlačí slzy do očí a psychopatický šepot prokládá občasným hysterickým vyjeknutím. Okénko hereckých výkonu bych uzavřel ochranitelem Cainem v podání Channinga Tatuma, svlékl se do půl těla milé dámy, takže je to v klidu, splnil.

JUPITER ASCENDING

Celý film je poměrně rychlý sled událostí, u kterých jsem se nemohl ubránit dojmu, že jsem je už někde viděl. Akční přestřelka mezi Cainem a jeho protivníky z kosmu má skoro až apokalyptický dopad na Chicago, ze kterého by za chvíli zbyly jen ruiny. Což autoři, tedy vlastně „ufoni“, vyřešili tak, že se budovy prostě samy opraví a po vzoru Mužů v černém je přihlížejícím lidem vymazána krátkodobá paměť. Caine lítá pomocí robustních bot ve stylu kolečkových bruslí, jen ta kolečka zmizela na zeleném pozadí. Mezi galaxiemi se cestuje jakousi Hvězdnou branou, vesmírná plavidla a všechna hi-tech udělátka připomínají Star Wars nebo Star Trek. Občas se poletuje volně vesmírem jen ve skafandru, to jsem s očekáváním vyhlížel Sandru Bullock, která si to vzduchoprázdnem šine k nejbližší družici. Pokud jste se ještě nezamýšleli nad smyslem vlastního bytí, tak už se na to vykašlete, protože tento film vám to řekne. Mimochodem i v tomto případě Wachowští recyklovali sami sebe.

Verdikt:

Co se filmu rozhodně nedá upřít je propracovanost vizuální stránky a triková postprodukce. Nebojím se napsat, že lahodí divákovu oku a vystřižením některých scén bychom dostali naučný dokument o vesmíru.

  • Jupiter vychází / Jupiter Ascending
  • Trailer
  • Stopáž: 128 minut
  • Režie: Andy Wachowski, Lana Wachowski
  • Scénář: Andy Wachowski, Lana Wachowski
  • Hrají: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne, Sean Bean, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Nikki Amuka-Bird a další
  • Hodnocení recenzenta: 60%

Komentář Daniela Birguse

Jupiter vychází mohl být velkým hitem, když přihlédneme k jménům jeho tvůrců. Ale místo toho se nám dostalo nemastného a neslaného snímku, který nemůže najít svou vlastní identitu. Celé to působí dojmem, jako když Pejsek a Kočička vařili dort. Wachovští přihodili své oblíbené ingredience a doufali, že výsledek bude stát za to. Ale všichni víme, jak to dopadlo s dortem, stejně tomu tak bylo i v případě tohoto snímku.