Captain America: Návrat prvního Avengera: 7 věcí, co dělat před premiérou

Do našich kin se ve čtvrtek poprvé podívá pokračování příběhu Captaina Americy s podtitulem Návrat prvního Avengera. A protože jde o megafilm, jak se sluší a patří, nemůžeme vás ochudit o další díl rubriky 7 věcí, co dělat před premiérou.

Komiksová očista

Pokud tuhle rubriku čtete pravidelně, jistě jste si všimli, že bod spojený s komiksy prostě nemůže chybět. V dnešní době, kdy takřka každý hollywoodský blockbuster buď přímo vychází z komiksové literatury, nebo je doprovázen komiksovým společníkem, se prostě od obrázkových příběhů nedá snadno odpoutat. Captain America má navíc úžasně bohatou historii a patří mezi hrtsku marvelovských superhrdinů, kteří nevznikli v šedesátých letech díky Stanovi Leemu. Captain je totiž mnohem starší.

Poprvé se postava Captaina Americy objevila v roce 1941 v komiksu Captain America Comics #1, na jehož slavné obálce dává vlastenecký superhrdina přes držku Adolfu Hitlerovi. Pod palcem ho tehdy mělo komiksové vydavatelství Timely Comics, z něhož se postupem času stal Marvel. Stvořiteli Captaina se stala dvojice Joe Simon a Jack Kirby. Zvláště Jack Kirby se později do komiksové historie zapsal obřími písmeny, protože následně se Stanem Lee spolupracoval na tvorbě Spider-Mana, Hulka, X-Menů a dalších hrdinů, bez kterých by dnešní komiksový svět nevypadal tak, jak vypadá.

Hitler neměl proti americkému superhrdinovi šanci
Hitler neměl proti americkému superhrdinovi šanci

Captain America po druhé světové válce postupně ztrácel na popularitě, až byl v první polovině padesátých let postupně z portfolia Timely Comics vyřazen. Na stránky komisku se vrátil přičiněním Stana Leeho až v roce 1964, kdy ho ve čtvrtém čísle své, v té době zbrusu nové, komiksové řady objevili zamrznutého v ledu Avengers. Od té doby Captain z komiksu neodešel a vysloužil si svoji zaslouženou pozici jednoho z nejikoničtějším superhrdinů od Marvelu.

A co si v očekávání nadcházejícího snímku přečíst? Samotný film je volnou adaptací komiksu Winter Soldier, který u nás vyšel již ve dvou vydáních pod názvem Zimní voják. Zdůrazňuji slovo volnou, aby bylo všem komiksovým nerdům mezi čtenáři jasno, že převést původní dílo Eda Brubakera panel po panelu na filmové plátno není za těchto okolností možné. Přestože se tedy jedná o volnou adaptaci, nedoporučuji Zimního vojáka číst, neboť hrubý náčrt příběhu by měl být v zásadě stejný a tak byste se mohli v kině připravit o pár překvapení.

Kdybych byl Američan, utřel bych slzičku
Kdybych byl Američan, utřel bych slzičku

V češtině vyšla dále další dvě knižní pokračování Zimního vojáka, které si s kvalitou předchozího díla vůbec nezadají a ve kterých dokonce zažijete smrt superhrdinského symbolu Ameriky. Další doporučená literatura sestává z Captain America No More, příběhu, kde se Captain vydává za hranice zákona kvůli odmítnutí vlády jako jeho sponzora a Man Out of Time, reimaginace prvních let Captaina Americy v novém století. A pro ty, co se už začali těšit na třetí film, doporučuji Psychotic Capa, z něhož by příští snímek s Captainem Americou měl podle prvních zvěstí vycházet.

Opáčko Chrise Evanse

Chris Evans je pro většinu lidí synonymem Captaina Americy. Je to první role, ve které si ho lidé pořádně všimli, pokývali hlavou a pomysleli si, že tenhle superhrdina by mohl být jejich příští oblíbený herec. Do komiksové kinematografie se ale zapsal již o celých šest let dříve, když ztvárnil Human Torche v prvním díle Fantastické čtyřky. Dnes s ním tahle role již tolik spojená není a tak hodně lidí zapomíná, že je jedním z mála herců, kteří si kdy zahráli dvě komiksové postavy (mezi další patří například Ben Affleck, Halle Berry nebo Ryan Reynolds). Zapomnětlivost filmových fanoušků mohla způsobit i nevalná kvalita obou fantasticky průměrných filmů.

Captain America jako Human Torch
Captain America jako Human Torch

Povinností tak samozřejmě zůstává dát si opáčko samotného Captaina Americy. Ten se zatím objevil ve své první sólovce, týmových Avengers a střihnul si překvapivé cameo v druhém Thorovi. Od komiskových předloh si Chris neodpočinul ani v roli ve filmu Scott Pilgrim proti světu, kde si zahrál ďábelského basáka. Pokud ho tedy chcete vidět v něčem původním, zkuste Sunshine, jediný navýsost dobrý nekomiksový film, v němž si Evans střihnul hlavní roli.

Namasírujte si ušní bubínky: Henry Jackman

Většinou si při masírování vašich ušních bubínků musíte spokojit se staršími výtvory filmových skladatelů, ne tak u Captaian Americy. Soundtrack už vyšel a opravdu stojí za to. Henry Jackman se neuchyluje k ,v dnešní době již standardní, Zimmerovské kanonádě, místo toho nabízí krásně zkomponovaný soundtrack posazený na tu správnou filmově hudební kolej.

httpv://youtu.be/CSJpCbyZvsc

Henry Jackman začínal spoluprací s již zmíněným velikánem filmové hudby Hansem Zimmerem. Podíleli se společně na filmech jako Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, Simpsonovi ve filmu či Piráti na vlnách. V nedávné budoucnosti se ale samozřejmě osamostatnil a stvořil například soundtrack k filmům Kapitín Phillips nebo Turbo.

Stávkujte před distributorským domem

Nebudeme si nic nalhávat, český překlad filmu je zlo. Přeložit Wintera Soldiera jako Návrat posledního Avengera se může sice zdát jako čistě stupidní překladatelský tah. Pravda je, že tu jde o marketing a lepší reklamu pro film. Návrat prvního Avengera tak těží z monumentální oblíbenosti filmu Avengers. Ruku na srdce, jen malá část populace by si při přečtení názvu Zimního voják film spojila se světem naštvaného Hulka a úlisného Lokiho.

Stávky se nemusí brát tak vážně
Stávky se nemusí brát tak vážně

Útěchou nám tak může být fakt, že název snímku zkonili i v několika dalších zemích. Přesně v jedné. V Bulharsku se film uvádí pod názvem Zavrushtaneto na purvia otmustitel. Pro ty z vás, co neumějí bulharsky, je to na chlup stejný překlad jako v češtině, Návrat prvního Avengera. Můžeme si tak říct, že v tom nejsme sami a podat si ruce s našimi bulharskými bratry.

Captain Czechia & Captain Slovakia

Jste tam, cosplayáci? No tak, já vím, že tam jste, slyším vás dýchat. Captain America je sice skvělý superhrdina a jeho celkový smysl existence tu nám, v Česku a na Slovesnku, možná lehce kazí dojem z celého filmu. Je to sice hezké, že vláda USA dala světu kromě po zuby ozbrojené demokracie něco hezkého, ale náš vlastní národní hrdina by byl přece jen lepší.

Captain Britain: I Velká Británie má vlastního "kapitána"
Captain Britain: I Velká Británie má vlastního „kapitána“

Někdo by mohl argumentovat tím, že my už přece své národní hrdiny máme. Ať už jde o naše sportovce či politiky, obě naše země vypustily do světa velké množství takových „superhrdinů“. Pravdou ale zůstává, že pro skutečné superhrdiny není střed Evropy trovna přívětivým místem a nejvíc se jim na stránkách našich komiksů blíží Rychlé šípy. Tak si vemte tužku a ořezávátko a zkuste vymyslet nového národního hrdinu.

Filozofujte nad ztrátou našeho soukromí

Druhý Captain America se zabývá celkem citlivými tématy ohledně národního dohledu nad bezpečností občanů a zacházením se soukromými daty. Ze S.H.I.E.L.D.u se ve filmu stává organizace inspirovaná současnými vládami a jejich organizacemi po celém světě, zvláště tou americkou. Filmu bude jistě v kinech tenhle námět hodně pomáhat, protože všichni mají v živé paměti skandál americké zpravodajské služby NSA se špehováním nepředstavitelného množství lidí.

Organizace S.H.I.E.L.D. bude ve filmu hrát netradičně antagonistickou roli
Organizace S.H.I.E.L.D. bude ve filmu hrát netradičně antagonistickou roli

Komu nestačí drbat se na hlavě a nechat plynout své myšlenky směrem k nirvaně, může se o bojů za soukromí zapojit sám. Každý už asi na internetu narazil na petice, prosazující konec sledování bezúhonných občanů a překrucování presumpce neviny v presumpci viny. Tak je běžte podepsat, když se na Captaina tak těšíte.

Zatněte zuby a těšte se jako malí

Poslední rada, která je povinností pro každého správného fanouška. Nerozhoduje, jestli jste fanoušek komiksových filmů, striktně Marvelovek nebo fandíte při závodech v zavařování okurek. Netěšit se na druhého Captaina Americu je zločin. Od čtvrtka se totiž První Avenger prohání v kinech dosti velkého počtu zemí a reakce jsou navýsost pozitivní.

Na webu rottentomatoes, který shromažďuje recenze a hodnocení filmů, má druhý Captain celých 93% pozitivních recenzí. Průměrné hodnocení se pohybuje kolem osmi bodů z deseti. V samotných recenzích se to hemží superlativy a Návrat prvního Avengera bývá považován za vůbec nejlepší film od Marvelu.

Winter Soldier na koncept artu
Winter Soldier na koncept artu

Je nám jasné, že hodnocení kritiků nemusí být vždy směrodatná. Na rottentomatoes mají totiž ještě vyšší hodnocení než Captain takových 12 let v řetězech či Oscarový průšvih Špinavý trik. Naštěstí se Captainovy recenze objevují i na webech, které komiksem žijí, a u kterých nehrozí, že by hodnocení přemršťovali, kdyby tam našli jakoukoliv věc, jež by je donutila hodnocení snížit.