Filmové osobnosti #1: David Fincher

Americký režisér David Fincher

V naší zbrusu nové rubrice „Filmové osobnosti“ vám dnes představíme významného filmového tvůrce Davida Finchera. Doufáme, že vás tato první část plánovaného seriálu na pokračování osloví a příští týden se opět shledáme u řádků plných zajímavostí ze životů velikánů stříbrného plátna.

David Fincher, režisér takových klenotů jako Sedm nebo Sociální síť, se narodil v létě 28. srpna roku 1962 v Denveru v Coloradu. Jeho matka Claire Mae se živila jako zdravotní sestra v programu pro drogově závislé a otec Howard Kelly pracoval ve známém časopisu Life. Když byly malému Davidovi dva roky, tak se s celou rodinou přestěhoval do kalifornského města San Aselmo. Ani zde však Fincherové moc dlouho nevydrželi a jejich další zastávkou byl Ashland v Oregonu. Zde David Fincher absolvoval střední školu,  ale žádné speciální filmařské vzdělání se mu nikdy později nedostalo. V rozhovoru pro časopis Empire uvedl několik filmů, které formovaly jeho umělecký rozhled – Americké Graffiti, Dr. Divnoláska,  druhý Kmotr, Lawrence z Arábie, Monty Python a Svatý grál nebo Taxikář.

Americký režisér David Fincher
Americký režisér David Fincher

Co se týče prvních filmařských zkušeností, tak se zdroje v souvislosti s Fincherovým jménem poněkud liší. Někdy je uváděno, že mu shlédnutí páté epizody Hvězdných válek Impérium vrací úder vnuklo vizi stát se jednou filmovým režisérem. Jinde se hovoří, že snímkem, který inspiroval budoucího velkého tvůrce, byl Bucth Cassidy a Sundance Kid. Hned poté začal prý mladý David Fincher pobíhat po okolí s osmimilimetrovou kamerou a filmoval vše, co se mu dostalo do záběru. Díky známosti s Georgem Lucasem (bydleli jeden čas ve stejné čtvrti) se v roce 1983 dostal k práci v trikové společnosti Industrial Light & Magic. Zde pomáhal vytvářet takové slavné hity, jakými byly například Indiana Jones a Chrám zkázy nebo Návrat Jediho. O rok později však z ILM odešel, aby natočil reklamu pro Americkou společnost pro boj s rakovinou. Jeho práce zaujala filmové i hudební producenty a hned v roce 1985 se dostal k natáčení dokumentárního filmu o australském muzikantovi Ricku Springfieldovi – The Beat of the Live Drum. Hned následující rok založil produkční společnost Propaganda Films.

V pozdějších několika měsících a letech si David Fincher udělal dobré jméno především jako režisér reklam (Pepsi, Converse, Nike, Sony) nebo hudebních videoklipů (Aerosmith, Michael Jackson, Madonna a mnoho dalších), za které získal i několik více či méně významných cen. Jeho spolupráce s kapelou Nine Inch Nails, konkrétně osobní přátelství s jejím hlavním protagonistou Trentem Reznorem, se promítlo i do pozdější filmové tvorby Davida Finchera – úvodní titulky v Sedm na alternativní verzi písně Closer, tvorba soundtracku k Sociální sítí, trička Nine Inch Nails v Mužích, kteří nenávidí ženy, apod.

„Nikdo ten film nesnáší víc než já“David Fincher o Vetřelec ³

Prvním celovečerním filmem pro Davida Finchera byl třetí díl série Vetřelec. Za ten sice obdržel nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší vizuální efekty, ale dodnes Fincher na tento film vzpomíná hlavně negativně. Neustálé hádky a dohled nad jeho prací vyústila v odchod režiséra od projektu před jeho dokončením. Film byl nakonec přijat nevalně jak kritikou, tak diváky, ale osobně musím říct, že se jedná o můj druhý nejoblíbenější díl této slavné vesmírné ságy. Po této zkušenosti si Fincher odskočil k natočení klipu k písni Love is Strong legendárních The Rolling Stones, za kterou si vysloužil v roce 1994 uznávanou cenu Grammy.

„Průkaz do knihovny z toho zmetka génia neudělá!“Brad Pitt jako detektiv Mills ve filmu Sedm

Opravdu zásadním zlomem kariéry denverského rodáka byl rok 1995. V tuto dobu totiž pronikl do kin jeden z nejlepších, ne-li dokonce nejlepší kriminální thriller filmové historie vůbec – jeho sugestivní, depresivní, temné a geniální drama Sedm. Dva detektivové s tváří Morgana Freemana, respektive Brada Pitta, nahánějí sériového vraha, který zabíjí podle sedmi smrtelných hříchů. Prozrazovat nějak blíže děj filmu mi přijde poněkud zbytečné, protože ti, kteří Sedm viděli, tak si zážitek z tohoto snímku jistojistě odnesou do konce života. Ti ostatní by měli svoji neznalost ihned napravit.

Samotný Fincher vzpomíná na Sedm následovně:  „Film Sedm mě načisto vtáhl do svého světa. Jedná se o ten druh dramatu, v němž je zlo mnohem skutečnější. Vypráví o naprosté ztrátě kontroly. Nejdůležitější byl pocit maximální autentičnosti. Zobrazuje život ve velkoměstě – špinavém, násilném, depresivním. Chtěli jsme vytvořit obraz prostředí odrážejícího morální úpadek lidí v něm. Všechno se rozpadá, nic nefunguje tak, jak má. Chtěli jsme tento svět zachytit vizuálně a stylisticky tak, jaký opravdu je“.

Fincher je díky svým filmům jako Sedm, Klub rváčů nebo Sociální síť jedním z nejuznávanějších tvůrců současnosti
Fincher je díky svým filmům jako Sedm, Klub rváčů nebo Sociální síť jedním z nejuznávanějších tvůrců současnosti

David Fincher získal celosvětové uznání a vstupenku do první ligy Hollywoodu. Následoval film Hra – originální drama, ve kterém Michael Douglas zažívá nejpodivnější a nejnebezpečnější dny svého života poté, co mu jeho bratr (Sean Penn) zaplatí vskutku netradiční dárek – Hru, při které si nemůže být jistý, zda je vše kolem něj pouze naaranžované, nebo jestli se někdo násilím zmocnil jeho postavení.

Jako další snímek si vybral adaptaci již dnes klasické knihy Klub rváčů spisovatele Chucka Palahniuka. V hlavních rolích zazářili Edward Norton, Brad Pitt a Helena Bonham Carter. V souvislosti s tímto filmovým přepisem se často hovoří jako o „Mechanickém pomeranči devadesátých let“, nebo o „geniální výpovědi ztracené a znuděné generace žijící v každodenním stereotypu“. Klub rváčů byl však ze začátku pro svoji přemíru násilí a ostrou kritiku společnosti nedoceněn, později však získal označení „kultovní film“ a například v hlasování britského časopisu Total film se toto Fincherovo dílo umístilo na čtvrtém místě nejlepších filmů všech dob (přeskočily jej pouze Čelisti, Vertigo a Mafiáni).

Ta krev je vaše?“… „Některá ano“ – Edward Notron v Klubu rváčů

Po Klubu rváčů následoval film Úkryt (2002). Tento napínavý thriller o matce (Jodie Foster) a její dcerce (Kristen Stewart), schovávající se vlastním domě před bandou zlodějů, sice se nijak výrazněji do Fincherovo tvůrčí kariéry nezapsal, ale i tak jde o řemeslně perfektně odvedenou práci, která jistě stojí za shlédnutí.

V roce 2007 natočil Fincher další film – Zodiac, podle knihy Roberta Graysmitha. S tímto snímkem se mistr režisér vrátil do svého oblíbeného kriminálního žánru o chytání sériového vraha. Opravdu povedený film sice neskončil nijak závratným kasovním úspěchem, ale napínavá atmosféra a skvělé výkony herců jako Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo nebo Robert Downey Jr. nedají na Zodiaca zapomenout.  Hned v následujícím roce převedl Fincher na stříbrné plátno svůj vůbec nejambicióznější projekt – Podivuhodný případ Benjamina Buttona. Na adaptaci stejnojmenné knihy Scotta Fitzgeralda o životě a smrti si Fincher vyprosil 150 milionů dolarů (většinu z rozpočtu spolykaly vizuální CGI efekty) a následně obdržel rekordních 13 oscarových nominací. Pro Davida Finchera i tu úplně první za nejlepší režii, kterou však nedokázal proměnit – prohrál v přímém souboji s Danny Boylem a jeho Milionářem z chatrče.

David Fincher a Rooney Mara na premiéře Mužů, kteří nenávidí ženy ve Stockholmu v listopadu 2011
David Fincher a Rooney Mara na premiéře Mužů, kteří nenávidí ženy ve Stockholmu v listopadu 2011

Zatím poslední dva snímky natočil Fincher v letech 2010 – Sociální síť a 2011 – Muži, kteří nenávidí ženy. Prvně jmenovaný film pojednával o životním příběhu Marka Zuckerberga (zahrál si ho vynikající Jesse Eisenberg), zakladatele Facebooku, sklidil nadšené ovace u fanoušků i kritiků. Sociální síť vyhrála mnoho ocenění včetně tří Oscarů a čtyř Zlatých Globů. Muži, kteří nenávidí ženy byla zase taková dvojitá adaptace. Filmy vychází z populární knihy švédského autora Stiega Larssona, kterou už dříve převedl na plátno Dán Niels Arden Oplev.

Mně se osobně Fincherova verze líbila více než ta švédská, ale jelikož snímek nevydělal zřejmě tolik, kolik si producenti přáli, proto se pokračování této série odsunulo na neurčito. Fincher poté režíroval ještě první dvě epizody skvělého seriálu House of Cards, v hlavní roli s Kevinem Spaceyem. V letošním roce nás čeká jeho další film, opět drama – Gone Girl. Opět půjde o knižní adaptaci (stejnojmenná novela Gilliana Flynna) a v hlavní roli muže, kterému se ztratí žena a následně je obviněn z její vraždy si zahraje budoucí Batman Ben Affleck. Premiéra filmu je naplánována na 3. října 2014.

„Fincherova depresivní studie pokřivené morálky a společnosti je možná filmem s nemilými kazy, ale i navzdory tomu si zachovává zřetelný rukopis“ – Úryvek z recenze na Muže, kteří nenávidí ženy v časopise Full Moon

David Fincher se za svoji více než dvacetiletou filmařskou kariéru stal uznávaným, originálním, hojně napodobovaným a téměř až uctívaným tvůrcem. Kromě režírování se objevil i v několika filmech jako herec v malých vedlejších rolích – Hollywood, Hollywood, seriál Dirt nebo V kůži Johna Malkoviche. Produkoval také například oblíbenou reklamní mini sérii The Hire, kde se Clive Owen prohání ve vozech značky BMW. Je jedním z těch umělců, jejich všechny nové počiny jsou očekávány s velkým napětím a příslibem kvalitní podívané. Nepatří mezi mediálně nejvíce propírané osobnosti filmového světa, ale právě svojí nepřístupností si buduje zasloužený respekt. Svým smyslem pro detail a perfekcionismus se již nyní zařadil po bok nejlepších režisérů posledních několika dekád a každý, kdo jeho filmy zná, tak ví, proč tomu tak je.