35 nejlepších režisérů všech dob

Každý je jiný, všichni pocházejí z odlišných sociálních skupin, vyrůstali v jiných podmínkách a mají rozdílný náhled na filmovou tvorbu. Pojí je však jedna společná vlastnost – všichni jsou neskutečnými umělci, jejichž díla zůstanou už navždy hluboce zakořeněna v dějinách světové kinematografie a každý z nich se pro tisíce dalších stal velkým vzorem. Jsou to ti nejlepší režiséři vůbec, ti, kteří vnesli do světa filmu jedinečnou formu zpracování a interpretace vlastní fantazie a stali se tak, i přesto, že řada z nich již nežije, absolutně nesmrtelnými. Ať vám v žebříčku někdo chybí nebo ne, stoprocentně platí, že každý ze zmiňovaných režisérů patří objektivně mezi špičku filmové historie a je nezpochybnitelným umělcem na správném místě.

Režie - jedna z nejdůležitějších úloh u filmu
Režie – jedna z nejdůležitějších úloh u filmu

35. Roman Polanski

Francouzský rodák, který své dětství prožil v Polsku, má za sebou velmi krušný a smutný, ale zároveň také filmově plodný život. V roce 1969 mu Charles Manson se svou sektou zavraždil manželku a sám Polanski byl nějakou dobu považován za jednoho z potenciálních pachatelů, a právě tento případ jej proslavil. Je však nutno říct, že je také velmi kvalitním režisérem, který má za sebou řadu významných děl.

Nejlepší tři filmy Romana Polanskiho: Pianista (2002), Čínská čtvrť (1974), Rosemary má děťátko (1968)

34. John Carpenter

Mistr nejen béčkových hororů, pravděpodobně jeden z nejlepších nezávislých režisérů vůbec, který ve svých nejlepších letech natočil řadu dnes už legendárních snímků, jež se staly doslova kultem. Rodák z New Yorku se může chlubit tím, že umí vytvořit byť z té nejobyčejnější scény atmosferickou bombu, která vás nenechá klidnými.

Nejlepší tři filmy Johna Carpentera: Halloween (1978), Věc (1982), Přepadení 13. okrsku (1976)

33. Ridley Scott

Britský režisér, který umí točit filmy mnoha žánrů. Absolvoval uměleckou školu a začínal jako televizní režisér na britské BBC. Velká část jeho filmů patří neodmyslitelně ke světové kinematografii a jeho cit pro detail je nezpochybnitelný. Jedná se o jednoho z nejuznávanějších režisérů posledních čtyř dekád.

Nejlepší tři filmy Ridleyho Scotta: Vetřelec (1979), Gladiátor (2000), Americký gangster (2007)

32. Tim Burton

Tim Burton
Tim Burton

Velmi specifický režisér, jehož dílo nemusí každému sednout, ale divák, který si ho oblíbí, na jeho filmy pak obvykle nedá dopustit. Pohádkový režisér, který stojí za slávou Johnyho Deppa, má na svém kontě řadu filmů, a to nejen hraných, ale také animovaných, a jeho unikátní styl je nenahraditelný. Můžete si být jisti, že pokud znáte dílo Tima Burtona, už vždycky poznáte jeho filmy.

Nejlepší tři filmy Tima Burtona: Střihoruký Edward (1990), Velká ryba (2003), Ed Wood (1994)

31. Steven Soderbergh

Režisér a kameraman z Atlanty, jehož příspěvek světové kinematografii, zvlášť z období na přelomu tisíciletí, nelze zpochybňovat. S filmařinou začal už v 15 letech, takže je jasné, že režii má v oku a dokáže natáčet snímky, které boří veškerá pravidla. Debutoval snímkem Sex, lži a video, po němž se mu začaly nabídky na režii jen hrnout.

Nejlepší tři filmy Stevena Soderbergha: Traffic – nadvláda gangů (2000), Dannyho parťáci (2001), Erin Brockovich (2000)

30. Francis Ford Coppola

Legenda, kterou proslavil především film o rodině mafiánského bosse Dona Corleona, ale také další snímky, za které si rozhodně zaslouží uznání. Držitel čtyř Oscarů a celkem 9 nominací se narodil v Detroitu a jeho filmy jsou typicky americké, ale s nádechem nezávislosti a specifického umění, tudíž jej nelze považovat za komerčního režiséra.

Nejlepší tři filmy Francise Forda Coppoly: Kmotr (1972), Kmotr 2 (1974), Apokalypsa (1979)

29. Billy Wilder

Držitel 19 nominací na Oscara a pěti sošek se narodil ještě v Rakousko-Uhersku na začátku 20. století a je považován za jednoho z vůbec nejlepších režisérů 30. – 60. let. Má na svém kontě desítky filmů, z nichž některé jsou považovány za absolutní vrchol světové kinematografie. Zemřel před 12 lety, ale zanechal za sebou velice silný odkaz.

Nejlepší tři filmy Billyho Wildera: Někdo to rád horké (1959), Eso v rukávu (1951), Sunset Blvd. (1950)

28. Ang Lee

Ang Lee
Ang Lee

Špičkový režisér z Tchaj-wanu, který po studiích na tamní umělecké škole odjel studovat do Ameriky a postupně se stal už proslulou stálicí hollywoodské režie. Může se chlubit hlubokými snímky, které zvládá opravdu skvěle a všechna jeho díla stojí za vidění.

Nejlepší tři filmy Ang Leeho: Rozum a cit (1995), Tygr a drak (2000), Zkrocená hora (2005)

27. Sidney Lumet

Režisér, který se proslavil svou schopností dávat do svých filmů napínavou a dusivou atmosféru. Narodil se ve Filadelfii a bohužel před třemi lety zemřel, ale i on už je do filmové historie zapsán tučným písmem. Sidney Lumet se narodil do rodiny herečky a režiséra, takže měl filmařinu v genech a jeho díla dle toho také vypadají.

Nejlepší tři filmy Sidneyho Lumeta: Dvanáct rozhněvaných mužů (1957), Serpico (1973), Psí odpoledne (1975)

26. William Wyler

Jeden z nejlepších režisérů své doby, jehož výsadou je profesionální a citlivá práce s hereckými hvězdami. Pracoval s těmi nejlepšími a podařilo se mu vytvořit dnes už kultovní filmy, které mnozí považují za vůbec nejlepší v dějinách filmu.

Nejlepší tři filmy Williama Wylera: Prázdniny v Římě (1953), Ben Hur (1959), Jak ukrást Venuši (1966)

25. Woody Allen

Woody Allen
Woody Allen

Slavný newyorský režisér převážně romantických dramat, který své filmy s oblibou zasazuje do svého rodiště a na něm také staví jejich silnou a působivou atmosféru. Kromě toho, že je režisérem, scenáristou a hercem (v drtivé většině svých filmů také zastává všechny tyto funkce), je také skvělým hudebníkem.

Nejlepší tři filmy Woodyho Allena: Annie Hallová (1977), Hana a její sestry (1986), Manhattan (1979)

24. Peter Weir

Australan, který nedokončil studium práv a dle svých slov to bylo to nejlepší, co se mu mohlo stát. Usadil se totiž v jedné australské televizi, kde na sebe upozornil několika kvalitními dokumenty a tak se pak dostal k filmu. Sám o sobě rád tvrdí, že není typicky hollywoodským režisérem, že je jen „Australanem pracujícím v Hollywoodu“. Zda tomu tak je, můžete posoudit sami, ale jeho filmy lze rozhodně doporučit.

Nejlepší tři filmy Petera Weira: Truman Show (1998), Společnost mrtvých básníků (1989), Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003)

23. Christopher Nolan

Režisér „nových“ Batmanů se narodil v Londýně a inspirací pro jeho počátky filmové kariéry byla mánie Star Wars, která v té době ve světě panovala. Jeden z divácky nejoblíbenějších režisérů pro svůj osobitý styl má za sebou zatím jen pár filmů, na nichž si však dal zvlášť záležet, a tak se právem řadí k tomu nejlepšímu posledních let.

Nejlepší tři filmy Christophera Nolana: Temný rytíř (2008), Dokonalý trik (2006), Počátek (2010)

22. Orson Welles

Slavný americký režisér, který byl dle mnohých tím nejlepším vůdcem na filmovém place. Provází jej jedna historka, a sice že na začátku natáčení jednoho z jeho filmů nechal najmout falešného herce, jehož pak před zraky všech ostatních vyhodil, aby pochopili, kdo je pánem. Zda bylo cílem jeho „diktátorského“ způsobu natáčení, aby výsledky byly co možná nejkvalitnější, rozhodně lze říct, že se to povedlo s maximální elegancí. Mimo jiné natočil i adaptaci slavného románu Proces našeho spisovatele Franze Kafky.

Nejlepší tři filmy Orsona Wellese: Občan Kane (1941), Dotek zla (1958), Cizinec (1946)

21. Charles Chaplin

Charles Chaplin
Charles Chaplin

Co říct k naprosté legendě filmu, k jednomu z prvních filmových tvůrců vůbec? Snad jen, že se narodil ve Velké Británii a má na kontě stovky nejen němých filmů, v nichž sám hrál a sám je i režíroval, a je právem považován za vůbec největší režisérskou legendu začátků kinematografie.

Nejlepší tři filmy Charlese Chaplina: Cirkus (1928), Kid (1921), Diktátor (1940)

20. Ingmar Bergman

Začínáme druhou dvacítku, kde nesmí chybět naprosto geniální švédský režisér Ingmar Bergman, filozof, jehož výsadou je atmosféra v jeho filmech a témata vhodná k hlubokému zamyšlení. Začínal jako divadelní režisér, avšak postupem času stále více tíhl k filmu a debutoval v roce 1946 celovečerním filmem Kris.

Nejlepší tři filmy Ingmara Bergmana: Sedmá pečeť (1957), Hosté Večeře Páně (1963), Scény z manželského života (1973)

19. Peter Jackson

Režisér z Nového Zélandu, který se stal vzorem pro mnohé mladé nadějné filmaře, protože měl svůj sen, kterým bylo natočit remake King Konga, a díky trilogii Pán prstenů, která jej proslavila a finančně zajistila, měl možnost si svůj sen splnit. Velmi specifický režisér fantasy snímků, který do svých děl dává kus sebe, a tím se stávají skutečnými uměleckými díly.

Nejlepší tři filmy Petera Jacksona: Pán prstenů: Návrat krále (2003), Pán prstenů: Dvě věže (2002), Pán prstenů: Společenstvo prstenu (2001)

18. James Cameron

Slavný režisér a scenárista, který má za sebou několik převratných filmů, jako například rekordní Titanic (11 Oscarů) či technicky unikátní Avatar. Narodil se v Kanadě a nikdy nestudoval filmařinu. Jak je vidět, tak to ani nepotřeboval, protože se řadí k těm největším režisérským hvězdám Hollywoodu.

Nejlepší tři filmy Jamese Camerona: Titanic (1997), Vetřelci (1986), Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

17. Mel Gibson

Známý spíše jako herec, ale za režisérským křeslem se rozhodně neztrácí. Má za sebou několik málo filmů a všechny vysoce kontroverzní, avšak režijně zvládnuté naprosto dokonale.

Nejlepší tři filmy Mela Gibsona: Apocalypto (2006), Statečné srdce (1995), Umučení Krista (2004)

16. Clint Eastwood

Clint Eastwood
Clint Eastwood

Clint Eastwood je převážně znám, stejně jako předchozí člen žebříčku, jako herec. I on je ale špičkovým tvůrcem a k některým svým filmům si dokonce i sám skládal hudbu, je tak opravdovým umělcem a dokázal to už mnohokrát. Narodil se ve slunné Kalifornii v chudé rodině, a tak neměl příliš prostředků. Zpočátku dostával malé nicotné role a vrcholem se pak stal film Sergia Leoneho Pro hrst dolarů, po němž už následovala řada nabídek a z Eastwooda se stala jedna z předních hollywoodských hvězd.

Nejlepší tři filmy Clinta Eastwooda: Gran Torino (2008), Nesmiřitelní (1992), Tajemná řeka (2003)

15. Federico Fellini

Režisér z italského Rimini, který od 12 let pracoval velmi netradičně – v cirkusu. Před 2. světovou válkou dělal také v rádiu a posléze dokonce karikaturistu v novinách. V rámci filmu začínal jako scenárista, když spolu s Robertem Rossellinim vypracovali scénář k filmu Řím, otevřené město. O pár let později už se začal sám věnovat režii a průběhem let se stal jedním z nejuznávanějších uměleckých režisérů v Evropě.

Nejlepší tři filmy Federica Felliniho: Amarcord (1973), Silnice (1954), Řím (1972)

14. George Lucas

Toto jméno má drtivá většina veřejnosti spojené s jedním jediným projektem – slavná sága Star Wars, jeden z nejvýznamnějších a nejpřevratnějších filmových projektů v historii kinematografie. Ne, že by tomu tak bylo, George Lucas stojí i za jinými snímky, ať už jako režisér, scenárista nebo producent, pravdou však je, že titul duchovního otce Hvězdných válek už mu nikdo neodpáře. Mnozí, zvlášť ti fanatičtí fanoušci ságy, jej považují za skutečného Boha, a tím on také, v jistém smyslu, je.

Nejlepší tři filmy George Lucase: Star Wars: Epizoda IV. – Nová naděje (1977), Star Wars: Epizoda III. – Pomsta Sithů (2005), Star Wars: Epizoda II. – Klony útočí (2002)

13. Sergio Leone

Další italský „Bůh“, jež má za sebou jen pár filmů, ale většina z nich se stala naprosto památnými. Proslavil Clinta Eastwooda a Ennia Morriconeho a jeho cit pro western se stal nepřekonatelným. Poté, co se přesunul do USA a začal natáčet tam, přidal na své konto dalších pár trháků, jež jsou dnes také považovány za klasiky nejen svého žánru. O Leonovi se ví, že nikdy nemluvil anglicky, a i v době, kdy natáčel v USA, si nechával vše překládat. Byl však filmovým géniem, jehož režijní citlivost mu mnozí mohou závidět.

Nejlepší tři filmy Sergia Leoneho: Tenkrát na Západě (1968), Hodný, zlý a ošklivý (1966), Tenkrát v Americe (1984)

12. David Fincher

Vedle Alfreda Hitchcocka nebo M. Night Shyamalana jeden z největších mistrů napětí, který se narodil v 60. letech v americkém Coloradu a nikdy nestudoval filmovou školu, avšak už jako osmiletý běhal po městě s kamerou, inspirován, jako mnozí ostatní, Hvězdnými válkami. První velký film, jeho celovečerní debut, přišel ve 30 letech, kdy se režijně postaral o třetí díl Vetřelce a sklidil za to obrovské úspěchy, jež pak vedly k dalším a dalším nabídkám a udělaly z Finchera špičkového režiséra, jednoho z nejuznávanějších současnosti.

Nejlepší tři filmy Davida Finchera: Sedm (1995), Klub rváčů (1999), Hra (1997)

11. Frank Darabont

Frank Darabont
Frank Darabont

Rodilý Francouz, který debutoval rovnou svým dnes nejspíš nejslavnějším filmem, jež je mnohými žebříčky oceňován jako nejlepší film všech dob – Vykoupení z věznice Shawshank. Je samozvaným expertem na filmy z prostředí věznic a kromě prvního zmiňovaného to dokázal třeba i v Zelené míli. Nenatáčí moc filmů, protože si na každém kousku dává maximálně záležet, ale i s tou hrstkou děl, které stvořil, je považován za jeden z vrcholů Hollywoodu.

Nejlepší tři filmy Franka Darabonta: Vykoupení z věznice Shawshank (1994), Zelená míle (1999), Majestic (2001)

10. Ron Howard

Expert na životopisné filmy, jehož díla jsou vždy vyšperkovaná k dokonalosti. To je Ron Howard z Oklahomy, který také už od mladého věku experimentoval s kamerou. V té době se ještě objevoval i před ní, ale po čase o herectví ztratil zájem a stal se z něj čistý režisér, jež se dnes může chlubit řadou velice kvalitních snímků a také jedním Oscarem za režii filmu Čistá duše.

Nejlepší tři filmy Rona Howarda: Čistá duše (2001), Rivalové (2013), Apollo 13 (1995)

9. Oliver Stone

Nekonvenční režisér z New Yorku, který je vedle Howarda dalším přeborníkem v oblasti promítání skutečných příběhů na plátno. Specializuje se na (pro USA) citlivá témata a vždy před natáčením si o nich zjistí naprosto vše, aby výsledek byl vždy maximálně autentický. Předtím, než zabloudil k filmu, psal ekonomicky zaměřené články a už v devíti letech napsal téměř tisícistránkovou knihu. Vyrůstal v bohaté rodině na Manhattanu.

Nejlepší tři filmy Olivera Stonea: JFK (1991), Četa (1986), Vítězové a poražení (1999)

8. Miloš Forman

Miloš Forman
Miloš Forman

Jediný český zástupce, jež se narodil v Čáslavi, vyrůstal v dětském domově, protože jeho rodiče zahynuli v koncentračním táboře. Studoval na FAMU a po okupaci v roce 1968 emigroval do USA, kde na sebe poprvé upozornil komedií Taking Off. Pak už přišla jeho asi největší sláva v kariéře, kdy se Přeletem nad kukaččím hnízdem zařadil mezi ty nejkvalitnější filmové tvůrce Hollywoodu a dodnes je právem uznáván jako jeden z nich.

Nejlepší tři filmy Miloše Formana: Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), Muž na Měsíci (1999), Lid versus Larry Flynt (1996)

7. Quentin Tarantino

Tarantino je jedním z divácky nejoblíbenějších režisérů, především pro svůj smysl pro humor a také přehnané scény, které však nepůsobí kýčovitě, ale naopak velmi humorně a originálně. Je velmi specifickým autorským tvůrcem, jež si své filmy píše, točí, produkuje a vždy si v nich střihne nějaké to malé cameo. Jeho přezdívkou dlouhá léta byla „magor z videopůjčovny“, z čehož můžete poznat, že tento muž byl blázen do filmů už jako malý a od začátku tak bylo jasné, že skončí u filmu. Díky Bohu za to.

Nejlepší tři filmy Quentina Tarantina: Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), Nespoutaný Django (2012), Gauneři (1992)

6. Robert Zemeckis

Jde do tuhého. Nyní už není tak důležité pořadí, protože následujících šest režisérů, včetně Roberta Zemeckise, patří k té absolutní špičce a jsou nepochybně jedněmi z nejlepších režisérů historie, a věřím, že jim tento titul už nikdy nikdo neodmaže. Robert Zemeckis je génius, který má tak neskutečný cit pro organizaci, že jeho filmy už není možné brát pouze jako filmy, ale i jako životní inspiraci. 

Nejlepší tři filmy Roberta Zemeckise: Forrest Gump (1994), Návrat do budoucnosti (1985), Trosečník (2000)

5. Stanley Kubrick

Stanley Kubrick
Stanley Kubrick

Stanley Kubrick, to zvučné jméno, jež někdy v životě zaslechl patrně každý člověk na planetě, ať je či není filmovým fanouškem. Jedna z legend, kterou mnozí řadí mezi absolutní TOP světových režisérů, vyrůstala v New Yorku a začínala spíše jako fotograf, když ke 13 narozeninám dostala od otce fotoaparát. Během let fotografování se Kubrick stal velkým fanouškem filmu a sám debutoval filmem Strach a touha v roce 1953.

Nejlepší tři filmy Stanleyho Kubricka: Osvícení (1980), 2001: Vesmírná odysea (1968), Mechanický pomeranč (1971)

4. David Lynch

David Lynch
David Lynch

Tento surrealistický režisér je pro mě osobně absolutním vítězem v oblasti filmů, které dokáží skvěle a děsivě manipulovat s osobností diváka. Některé jeho filmy dokáží přemýšlivým typům doslova rozložit charakter a donutit je uvažovat depresivně nad smyslem života, slabší osobnosti snad dokáže donutit i přemýšlet o sebevraždě. Tak neuvěřitelně silné, tajemné a dokonalé jeho filmy jsou. 

Nejlepší tři filmy Davida Lynche: Mulholland Drive (2001), Modrý samet (1986), Sloní muž (1980)

3. Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock je mistrem napětí a jedním z režisérů, kteří dokáží do svých filmů vložit neuvěřitelně silnou, dusivou a neočekávanou atmosféru, jež vás nenechá ani na vteřinu v klidu a donutí vás hltat každý okamžik. Hitchcock je naprostá legenda a to zaslouženě, ve své kariéře snad nenatočil jediný špatný film a ty nejlepší jsou nejen nejlepšími filmy autora, ale i nejlepšími filmy kinematografických dějin.

Nejlepší tři filmy Alfreda Hitchcocka: Psycho (1960), Okno do dvora (1954), Na sever severozápadní linkou (1959)

2. Steven Spielberg

Steven Spielberg
Steven Spielberg

Steven Spielberg je idealista, který dokáže natáčet filmy pro děti i pro dospělé a se všemi si umí poradit s tak neuvěřitelným nadhledem a zároveň idealismem, až z toho mrazí. Režisér, který je považován za vůbec toho nejlepšího režiséra hollywoodské historie. Každý, kdo viděl některé z jeho nejslavnějších filmů, musí vědět proč a musí s tímto tvrzením souhlasit. Spielberg je filmový génius.

Nejlepší tři filmy Stevena Spielberga: Schindlerův seznam (1993), Zachraňte vojína Ryana (1998), E.T. – Mimozemšťan (1982)

1. Martin Scorsese

Martin Scorsese
Martin Scorsese

Martina Scorseseho jsem vybral na první místo především proto, že všechny jeho filmy, bez jediné výjimky, jsou parádní, téměř bezchybné, a pár z těch nejlepších bezpochyby patří na přední příčky zlatého fondu světové kinematografie. Martin Scorsese naprosto neodmyslitelně patří mezi TOP režiséry a to se nikdy nezmění. Martin Scorsese změnil film.

Nejlepší tři filmy Martina Scorseseho: Casino (1995), Mafiáni (1990), Vlk z Wall Street (2013)

Pokud vám v žebříčku chybí někdo zásadní, můžete jej zmínit v diskuzi pod článkem; třeba jsem na někoho zapomněl a nebo aspoň předáte další inspiraci našim čtenářům. Prosím však, abyste brali v úvahu, že se jedná o čistě subjektivní žebříček, který má splňovat právě vlastnost inspirace čtenářům. Prosím tedy, abyste tyto režiséry vnímali jako osobní žebříček toho nejlepšího, co mě jako divákovi režisérský svět přinesl, nikoli jako dogmatický seznam, kde by neměl chybět váš oblíbený režisér. Žebříček tak nemůže být špatně sestaven, jen nemusí být sestaven dle představ jiného diváka.