9 kinotipů na měsíc únor (2014)

Ať hollywoodská, evropská nebo česká kinematografie, jako každý měsíc, i v únoru se rozhodně máme na co těšit. Podívejme se na výběr devíti snímků, na které můžeme ve druhém měsíci roku zajít a být si jisti, že si odneseme zajímavý zážitek. A zrovna právě evropská filmová tvorba má v posledních letech mnoho co nabídnout a ani únor nebude v tomto ohledu výjimkou.

Shun Li a Básník (Io sono Li)

Tento italsko-francouzský snímek sleduje osud číňanky Shun Li (Tao Zhao), která si v továrně na předměstí Říma vydělává na papíry, které by umožnily jejímu osmiletému synovi emigrovat z Číny za ní do Itálie. Neplánovaně však musí jet do města Chioggia pracovat jako barmanka v hospodě. Tam Shun Li poznává místního rybáře Bepiho (Rade Šerbedžija) a začíná mezi nimi vznikat důvěrné přátelství. Tomu však nepřeje místní ani čínská komunita. Debutující režisér Andrea Segre nám filozoficky zprostředkovává vztah mezi dvěma odlišnými kulturami, které nakonec nejsou zase tak rozdílné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

httpv://youtu.be/vSblhATQNvM

Datum premiéry: 6. 2. 2014

Robocop (RoboCop)

Nesmrtelný hrdina nejen malých kluků je zpátky v dalším remaku, tentokrát od brazilského režiséra Josého Padilhy. Jinak je ale toto zpracování čistě americké, v čele s policistou Alexem Murphym (Joel Kinnaman) jako Robocopem, který se ke svým schopnostem dostane tak, že při jedné z akcí utrpí rozsáhlá zranění. Společnost OmniCorp, nadnárodní lídr v oblasti robotických technologií, tak vidí jedinečnou příležitost k převratnému kroku a jedinou možnost, jak policistu zachránit – vytvořit napůl člověka a napůl stroj, který se zdá být nezničitelný.

httpv://youtu.be/4kZds2yYkpk

Datum premiéry: 6. 2. 2014

Prodloužený víkend (Labor Day)

Adele (Kate Winslet) opustil manžel a ona se z toho dosud nevzpamatovala. Její třináctiletý syn Henry (Gattlin Griffith) se prakticky stará o ni. Adele se vyhýbá jakémukoliv kontaktu s okolím, ale jednoho dne se vypraví na tradiční nákup, kde se seznámí s Frankem (Josh Brolin). Frank právě utekl z vězení a hledá úkryt, kde by se na nějakou dobu schoval. Adele ho vezme k sobě domů a dělá vše pro to, aby jí Frank nijak neublížil. Jenže Frank není takovým kriminálníkem, jak se může zdát, a začne se mezi nimi vyvíjet velmi důvěrný vztah. Tvůrce snímků Děkujeme, že kouříte nebo Juno Jason Reitman přichází s dalším dramatickým snímkem, který ukazuje lásku v trochu jiné podobě.

httpv://youtu.be/XsKumHWUX1s

Datum premiéry: 6. 2. 2014

Apači (Les Apaches)

Drama o pěti teenagerech, kteří se jen tak poflakují po Jižní Korsice. Jednoho dne se vloupají do neobydlené luxusní vily, kde stráví noc. Před odchodem také ukradnou pár bezcenných věcí, a když se majitelka vily vrátí do domu, ohlásí krádež svému kamarádovi, místnímu mafiánskému bossovi. Francouzský snímek Thierry de Perretiho, oblíbeného francouzského alternativního herce (Děti století, Hrabě Monte Cristo), je napínavým dílem z prostředí, které je většině diváků tak trochu záhadou, a může tak přinést zajímavé oživení v rámci kinematografie posledních let.

httpv://youtu.be/a-U8GWvaCR8

Datum premiéry: 13. 2. 2014

Zachraňte pana Bankse

Originální životopisný snímek se skvělým Tomem Hanksem, Emmou Thompson nebo Colinem Farrellem, který představuje příběh z 50. a 60. let, kdy Walt Disney (Tom Hanks) usiloval o filmová práva k románu Mary Poppins. Jeho autorka P. L. Traversová (Emma Thompson) mu je ale nechtěla udělit, a tak sledujeme, jak se Walt Disney snaží Traversovou přesvědčit a ta nakonec souhlasí a po letech neúspěšného přesvědčování tak může začít příprava oblíbeného filmového fenoménu Mary Poppins. Film, kde kromě jiného exceluje Tom Hanks, hudba v podání oblíbeného Thomase Newmana (Vykoupení z věznice Shawshank) nebo režisér John Lee Hancock (Zrození šampióna, scénář k Dokonalému světu).

httpv://youtu.be/ZL4wPqo0A7Q

Datum premiéry: 20. 2. 2014

V nitru Llewyna Davise (Inside Llewyn Davis)

Llewyn Davis (Oscar Isaac) je vysoce talentovaný hudebník, který žije v 60. letech v New Yorku a snaží se získat trochu hudebního uznání. Neustále má smůlu a nic se mu nedaří podle jeho představ, ale Davis se nevzdává. Bez peněz a bydliště přespává u kamarádů a jedna z velkých šancí, která se mu naskytne, je cesta do Chicaga, kde má naději získat manažera a překonat tak svůj smutný osud. Dokumentárně laděný, hudební snímek o muži, který neměl v životě příliš štěstí, od bratří Coenů (Paříži, miluji tě, Tahle země není pro starý, Big Lebowski), jež nás motivuje nevzdávat své snažení, protože na konci každé cesty je vždycky kousek světla.

httpv://youtu.be/yDZTw91vge0

Datum premiéry: 20. 2. 2014

Má vlast (Né quelque part)

Další evropský, resp. francouzský snímek, který ukazuje jeden velký dramatický příběh. Tentokrát o studentovi práv Faridovi (Jamel Debbouze), který žije celý život ve Francii. Když jeho otec vážně onemocní, pošle ho do Alžírska, aby zachránil rodinný dům před demolicí. Farid tak objevuje místa, která ještě nikdy neviděl, jazyk, kterým se neumí domluvit, a svět, který je zdaleka jiný, než ten, na který byl dosud zvyklý. Zpočátku je z této země zhnusen, ale postupem času zjišťuje, že alžírští lidé jsou mimořádné osoby plné humoru a hluboce ho zasáhnou. A v Alžírsku potká svého bratrance, jehož snem je vycestovat do Francie. Francouzské drama natočil režisér, kterého pravděpodobně nebudete znát, protože se jedná o jeho absolutní debut – Mohameda Hamidiho, který má bezpochyby velký potenciál stát se oblíbeným režisérem.

httpv://youtu.be/FMaS5EGhp2M

Datum premiéry: 20. 2. 2014

Památkáři (The Monuments Men)

Hvězdně obsazený a dlouho očekávaný válečný snímek Památkáři je dalším z dílny George Clooneyho nejen před, ale i za kamerou. Autorský snímek tohoto muže, který si v něm kromě produkce, režie a scénáře zahrál i hlavní hereckou roli po boku Matta Damona, Billa Murraye nebo Cate Blanchett, pojednává o vojenské jednotce, která si brala z rukou nacistů zpátky umělecká díla, jež za 2. světové války nakradli.  Odehrává se v době, kdy už byla německá kapitulace na spadnutí a tito muži nasazovali vlastní životy, aby získali zpátky nakradené umělecké skvosty. George Clooney v nezvyklé čtyřroli ukazuje, že je nejen skvělým hercem, ale také obdivuhodným tvůrcem, jež dokáže na plátno přenést emoce ve všech podobách.

httpv://youtu.be/9avx8JrYOR8

Datum premiéry: 27. 2. 2014

Kandidát (Kandidát)

Možná ne posledním, ale posledním zmíněným snímkem, který uvidíme v kinech ke konci února, je slovenský Kandidát od dalšího debutujícího tvůrce Jonáše Karáska. V hlavních rolích se představí Marek Majeský, Roman Luknár, Michal Dlouhý nebo Monika Hilmerová a je natočen dle předlohy spisovatelů Maroše Hečka a Michala Havrana mladšího. Odehrává se v době běžící kampaně před nekonkrétními prezidentskými volbami a je takovou politickou fraškou, komediální a zároveň dramatickou ukázkou toho, co se stalo a co se může stát, a zároveň také satirou, která pojednává o obyčejných lidech, kteří pod tlakem potápějí jeden druhého a pomáhají si až tehdy, když jde o život.

httpv://youtu.be/6VKAzDFGS7g

Datum premiéry: 27. 2. 2014