30 nejočekávanějších filmů roku 2014 – (3/3)

Tom Cruise

Jak bylo avizováno a slibováno, máme tu poslední část našeho velkého speciálu, ve kterém jsme dali prostor těm nejočekávanějším snímkům roku 2014.

Michael Fassbender a  Chiwetel Ejiofor
Michael Fassbender a Chiwetel Ejiofor

12 let v řetězech

Jeden z horkých favoritů letošní oskarové sezóny. Adaptace knihy Twelve Years a Slave od Solomona Northupa bude autobiografická výpověď uneseného svobodného afroameričana z poloviny 19. století, který je nucen pracovat jako otrok na plantážích v Louisianě. Po dvanácti letech těžké dřiny a nemístného zacházení (americký jih byl v té době peklem pro nesvobodné černochy) však Solomonovi svitá naděje na záchranu a na návrat ke svému dřívějšímu poklidnému životu. Hlavní roli si střihne talentovaný herec s krkolomným jménem Chiwetel Ejiofor, režíruje Steve McQueen (nenápadné, ale velmi kvalitní snímky Stud, nebo Hlad – v obou zářil například Michael Fassbender). Dalšími hereckými esy se pro tento historický snímek opravdu nešetřilo – jmenujme třeba Brada Pitta, Benedicta Cumberbatche, Paula Giamattiho, nebo již zmíněného Fassbendera. Česká premiéra je naplánovaná na 23. ledna 2014, a i když tento film nebude očividně pro každého (nečekejte dalšího Djanga), tak si troufám tvrdit, že se z 12 let v řetězech stane jeden z klenotů následujícího roku.

Amy Adams a Christian Bale
Amy Adams a Christian Bale

Špinavý trik

Už z prvých informácií, vydaných tesne po tohtoročnom triumfe Terapie Láskou, sa dalo vyčítať, že David O. Russell bude znovu útočiť na ocenenia. Prvý trailer potvrdil, že je to presne ten typ filmov a teraz, na sklonku roku 2013 kedy sa už predpovedajú nominácie a víťazi rôznych ocenení sa dá vyčítať, že Russell opäť natočil jeden z filmov roku. Ambiciózny, štýlový, drsný a zábavný, taký ako všetci chceme. Už teraz sa tento film môže pyšniť siedmimi nomináciami na Zlaté Glóbusy, pričom väčšina z ľudí, ktorý už mali šancu film vidieť by dali ruku do ohňa za to, že Jennifer Lawrence svoju nomináciu opäť premení na výhru. Môžeme sa tešiť na vtrhnutie do víru šialených udalostí. Geniálny kriminálnici a milenci Irving Rosenfeld (Christian Bale) a Sydney Prosser (Amy Adams) sú prinútený pracovať s agentom FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper), ktorého ambície absolútne vyviedli z pod kontroly. Do ich pasce sa dostáva Carmen Polito (Jeremy Renner) a aby nebezpečia a šialenosti nebolo málo, do hry sa priplietla aj Irvingova šialená zákonná manželka Rosalyn (Jennifer Lawrence). Russel si do snímku priviedol tých najlepších zo svojich predošlých filmov a vyťažil z nich maximum. O tom, že či je okolo tohoto filmu len zbytočný ošiaľ alebo je to všetko pravda, sa presvedčíme už o mesiac aj v našich kinách. Premiéra: 23.1.2014

Tom Cruise
Tom Cruise

Na hraně zítřka

Nový sci-fi film v hlavnej roli s Tomom Cruisom je z chuti označovaný za „Apokalyptický Na Hromnice o den více“. Hlavnou premisou filmu je totižto snaha o napravenie stratenej nádeje počas súdneho dňa. Podplukovník Bill Cage (Cruise) je degradovaný a poslaný do vopred prehranej bitky o záchranu Zeme pred mimozemšťanmi. Cage nieje vojak ani hrdina, no z neznámych dôvodov je práve on ten vyvolený, ktorý sa po svojej smrti prebúdza o pár hodín späť v čase. Postupne zisťuje, že nieje v tom sám a že práve on musí zachrániť svet pred jasnou porážkou, o ktorej vie len on a jeho nečakaný spojenec (Emily Blunt). Režisér Doug Liman už skutočne potreboval zaujímavejšiu látku. Po vykastrovanom Jumperovi a sterilnom Fair Game je toto ako rana z jasného neba. Naviac väčšinou sa spojenie Cruise a sci-fi podarilo na výbornú, mimo iné aj tohtoročný Oblivion. Edge of Tomorrow v sebe ukrýva potenciál, pretože keď to budúci rok nevyjde Jupiter Ascending alebo nebodaj ani Guardians of Galaxy, práve tento čierny kôň môže byť jedno z najparádnejších sci-fi budúceho roku (nepočítať Interstellar!). Premiéra: 6.6.2014

Oscar Isaac
Oscar Isaac

Inside Llewyn Davis

Coeni byli vždy adorováni hollywoodskou smetánkou a jejich pracovní vytížení je zatím stále vysoké. Tihle multižánroví frajeři se v Inside Llewyn Davis opět vydají do historie (tentokrát 60. let) a zmapují nelehkou dobu jednoho zkroušeného hudebníka. Zatím tři nominace na Zlaté glóby a výhra v Cannes dávají tušit, že akademická půda je této bratrské dvojici stále nakloněna. Premiéra u nás je 20.2. 2014.

Abraham Lincoln a Superman
Abraham Lincoln a Superman

Lego příběh

Pokud kina nezboří komiksové adaptace, dodělají je animáky. Pixar má však příští rok volno, a tak se bude snažit prosadit Lego příběh. Čeká nás klasická pohádka o obyčejném chlapíkovi, který se postaví arcipadouchovi a vše dobře dopadne… a taky nás čeká spousta popkulturních odkazů a narážek, takže se zabaví i dospělejší jedinci. Vypadá to, že Warneři chtějí z postavy Batmana opravdu vyždímat maximum, a to i cestou legendárních lego stavebnic. V kinech již 6.2. 2014.

Iko Uwais
Iko Uwais

The Raid 2: Berandal

Pokračovanie úspešneho ázijského akčného filmu, ktorý sa pravdepodobne stane klasikou. Príbeh zatiaľ nebol oznámený, vieme však, že sa film má odohrávať 2 hodiny po skončení jednotky a vrátiť by sa mala len postava Iko Uwaisa (okrem neho vo filme uvidíme i Yayan Ruhian, Raiden Integra). Film režíruje znova Gareth Evans a podľa traileru to vyzerá, že pokračovanie svojmu predchodcovi neurobí hanbu. Premiéra je stanovená na 17.7.2014.

Jared Leto a Matthew McConaughey
Jared Leto a Matthew McConaughey

Klub poslední naděje

Film je založený na skutočnom príbehu texaského elektrikára Rona Woodroofa (Matthew McConaughey), ktorého jednoduchý život naruší správa o tom, že je HIV pozitívny. Koncom 80. rokov bol boj proti AIDS len v plienkach a keďže dostať sa k liekom nebolo až také jednoduché, v snahe nájsť alternatívny spôsob liečby sa Woodroof vydal do Mexica. Hľadal legálnymi i nelegálnymi cestami a lieky, ktoré našiel, spoločne s partiou odpadlíkov, začal dovážať do USA. Na režisérsku stoličku sa posadil Jean-Marc Vallée a reakcie na film zo zahraničia sú naskrz pozitívne, pochvaľuje sa najmä výkon McConaugheyho. Určite film, ktorý zabojuje o Oscarov a stojí za pozretie.

Eva Green
Eva Green

300: Vzestup říše

Řeky krve, přehlídka mistrovského boje muže proti muži, bombastická hudba a trochu té historické omáčky kolem, aby se neřeklo. Jenom pár z hory důvodů, proč se původní 300 těší i po sedmi letech od uvedení do kin popularitě po celém světě. A pokračování bude velkolepější ve všech rozměrech, poteče víc krve, břišní svaly se budou tvrdostí blížit diamantům a historicky se posuneme o celý měsíc dopředu k bitvě u Salaminy.

Režie pokračování se ujal neznámý Noam Murro, jehož doposud největším zápisem v dějinách filmu byla romantická komedie Samotář. Z jedničky se z herců vrací femme fatale Lena Headey, kterou bohužel už nikdo z prvního dílu doplnit nemůže. Roli ustředního “macha” přebírá po Gerardu Butlerovi historický Themistokles, Sullivan Stapleton. 300: Vzestup říše má premiéru 6. března 2014.

Koncept z Velké šestky
Koncept z Velké šestky

Velká šestka

Disney koupilo Marvel v roce 2009 a od té doby se nepřestalo spekulovat o tom, co může toto spojení znamenat pro Disneyho filmovou divizi. Odpovědi jsme se dočkali tento rok v květnu, kdy byl oznámen animák Velká šestka. Pokud se vám už stýská po Avengers a chcete naložit další porci superhrdinské týmovky ještě před druhým dílem, tenhle film nesmíte minout. Vypadá to, že příběh takřka neznámé tlupy superhrdinů bude kombinovat to nejlepší od obou společností, emoční procítěnost Disneyho a akční drive Marvelu.

Na režisérské židli totiž nesedí nikdo jiný než Don Hall, jehož jediný film, Medvídek Pú (2011), považuji za vůbec to nejlepší, v čem kdy hrál medožravý plyšák hlavní roli. Kromě jména režiséra a jednoho uvolněných koncept artů toho o filmu moc nevíme. Premiéru má 7. listopadu 2014, takže na zjištění podrobností budeme mít ještě dost času.

Joel Kinnaman
Joel Kinnaman

Robocop

I přesto, že to s Robocopem šlo od druhého dílu pěkně z kopce, tak se na novou verzi strašně těšíme. Převáže proto, že za ní stojí režisér José Padilha, autor dvojdílné akční řežby Elitní jednotky z brazilské produkce. Upoutávky sice nebyly úplně takové, jaké bychom si možná přáli, i tak film s hvězdným obsazením řadíme mezi nejočekávanější snímky roku 2014.

Příběh nás opět provede životem (ex)policisty Alexe Murphyho, který je jednoho dne vážně zraněn. Společnost OmniCorp, která vyvíjí roboty pro vojenské účely, se rozhodne Murphymu zachránit život a část jeho těla nahradit počítačem a nejmodernější technologií. Z hlavy rodiny se rázem stává nová zbraň proti kriminalitě ve městě Detroit. V hlavních rolích Joel Kinnaman, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Abbie Cornish, Jay Baruchel, Michael Keaton, Jackie Earle Haley a další. Premiéra 6. 2. 2014.