TOP 10 úvodních Bond titulků

James Bond se u některých (pořádně nadšených) šťastlivců vydal na svou již třiadvacátou misi (my smrtelníci si počkáme až do příštího čtvrtku) a doprovázet ho bude píseň Skyfall od Adele. TOP 10 by se dalo vymyslet kolem Bondova univerza hned několik, ale jelikož bývají úvodní titulkové sekvence v těchto dnech spíš raritou, představujeme deset těch nejpovedenějších, které startují dobrodružství agenta s povolením zabíjet.

V potaz je brána nejen nahraná píseň, ale taktéž aranže titulků, ve kterých měli v padesátileté historii Jamese Bonda prsty dva lidé – Maurice Binder a Daniel Kleinman. Shirley Bassey se pak stala prozatím jedinou zpěvačkou, která nazpívala titulní píseň celkem třikrát.

10. Dnes neumírej (2002)

Poslední Bondovka Pierce Brosnana se utrhla z řetězů a náležitě pocuchala nervy nejednomu z fanoušků této série. Trnem v oku byla i titulní píseň Madonny, která vypálila do rybníku nažehleného elegantního agenta přetechnizovanou vypalovačku. Písničku samostatnou zná snad každý, ale většina se shoduje, že k 007 zkrátka nepasuje. Na desátou příčku se dostal tento díl hlavně kvůli práci Daniela Kleinmana. Na kontrastní motivy ledu a ohně se nedá jen tak zapomenout a i po 10 letech se na ně krásně dívá.

Píseň: Madonna – Die Another Day

Titulky: Daniel Kleinman

httpv://youtu.be/NmqrtbEuhNQ

9. Žiješ jenom dvakrát  (1967)

Agent Jejího Veličenstva je mrtev a rozehrává se ústřední melodie za medového hlasu Nancy Sinatry, dcery slavného zpěváka. K tomu si připočtěte motivy exotického Japonska a fakt, že u psaní Millenia si tuhle melodii broukal i Robbie Williams.

Píseň: Nancy Sinatra – You Only Live Twice

Titulky: Maurice Binder

httpv://youtu.be/lxjcN609cm4

8. Špion, který mě miloval (1977)

Krásný love song a trademarkové siluety. Co chtít víc? Prozatím nejdéle sloužící Bond v podání Rogera Moorea právě zde byl na vrcholu své kariéry. Píseň Nobody Does It Better obdržela i nominaci na Oscara.

Píseň: Carly Simon – Nobody Does It Better

Titulky: Maurice Binder

httpv://youtu.be/oenIY_EksGw

7. Vyhlídka na vraždu (1985)

Roger Moore a jeho poslední Bondovka.  Duran Duran začínají mocným beatem a titulky celou dobu s písní nádherně spolupracují. Celkově temný tón navozuje skvělou atmosféru již na začátku.

Píseň: Duran Duran – A View To A Kill

Titulky: Maurice Binder

httpv://youtu.be/hWVbVT3igdw

6. Povolení zabíjet (1989)

Ve výčtu nemůže chybět ani Timothy Dalton a jedna z jeho dvou účastní jakožto agenta 007.  Povolení zabíjet má skvělý úvodní song a klasické titulky, kde nechybí siluety, zbraně a ženy. A Gladys Knight má zlato v hrdle.

Píseň: Gladys Knight – Licence To Kill

Titulky: Maurice Binder

httpv://youtu.be/Ju_by-sC79c

5. Žít a nechat zemřít (1973)

První Bondovka v tučném seznamu Rogera Moorea a zdaleka jeden z nejlepších úvodních songů nejen za jeho bondovské tváře. Spolupráce Paula McCartneyho s Wings přináší spoustu hudebních nápadů od svižné mezihry až po hřmotný refrén či pomalé sloky. Na lebku v titulcích se nezapomíná…

Píseň: Paul McCartney & Wings – Live And Let Die

Titulky: Maurice Binder

httpv://youtu.be/PcjD-9FLLHA

4. Dr. No (1962)

Tímto celá sranda začala. Mocné trumpety v orchestru Johna Berryho rozehrávají jednu z nejznámějších filmových melodií…druhá půlka je pak věnována motivu Jamajky a dostane se i na stařečky o holi.

Píseň: James Bond Theme – John Berry Orchestra & Byron Lee and The Dragonaires – Kingston Calypso

Titulky: Maurice Binder

httpv://youtu.be/U6YTbp9P-gA

3. Goldfinger (1964)

A pomalu finišujeme. Kde je zmíněn James Bond, musí být zmíněn i Goldfinger. Většinou považovaný za Conneryho nejlepší Bondovku (ne-li nejlepší Bondovsku vůbec), Goldfinger vytahuje trumfy už na začátku, když se do tónů opře důrazný hlas Shirley Bassey a na pozadí se nám prolíná spousta „zlatých“ nápadů. Klasika.

Píseň: Shirley Bassey – Goldfinger

Titulky: Maurice Binder

httpv://youtu.be/ngf1Lryep1o

2. Casino Royale (2006)

Co dodat? Bond v novém tisíciletí válí. Craig je chladný zabiják, emotivní a zranitelný zároveň. Píseň Chrise Cornella má neskutečně sexy ladění s pořádnými basy a chytlavým refrénem. Do toho se vyřádil i Kleinman, který do nás pere jednu aluzi za druhou pomoci hracích karet, jež hrají v prvním napůl restartovaném Bondovi velmi důležitou úlohu. Lahoda pro oči i uši.

Píseň: Chris Cornell – You Know My Name

Titulky: Daniel Kleinman

httpv://youtu.be/OzX14t4dCQ0

1. Zlaté oko (1995)

Jasný vítěz. Esence Bonda – sex-appeal čiší ze všech stran, stejně jako elegantnost a jistá drzost a cyničnost. Píseň Tiny Turner je pecka a i dnes ji můžete chytnou v rádiích. Kleinman opět zabodoval a s novým Bondem s tváří Pierce Brosnana přichází s řadou svěžích nápadů a zjevných narážek zahalených do bronzového odlesku a ženských křivek. Perfektní a takřka nepřekonatelná práce.

Píseň: Tina Turner – Golden Eye

Titulky: Daniel Kleinman

httpv://youtu.be/qGPBFvDz_HM