Total Recall 90 vs. Total Recall 2012

Rok 2012 nám přinesl spoustu svěžích blockbusterů všeho druhu, ať to bylo třetí pokračování úspěšné netopýří trilogie nebo celovečerní film Avengers, který spojil ty „nejmocnější hrdiny světa“. Dalším takovým blockbusterem byl například Amazing Spider-Man nebo remake Total Recall, který tvůrci uvedli dvacet let od premiéry originálu.

A ačkoli se jedná o remake po dvaceti letech (po dvaceti dvou, abychom byli přesní) film se mi zdá mnohem zbytečnější, než takový Spiderman, který se dalšího remaku dočkal mnohem dříve. Proč? Odpověď je jednoduchá: Nový Total Recall je přímo doslovná kopie původního filmu (i přesto však remaku něco chybí, o tom ale až později), zatímco když se Marc Webb pustil do remaku Spidermana, tak z původní trilogie zbyla pouze samotná hlavní postava (tedy Spiderman) a zápletka s tím, že ho kousl pavouk – Marc Webb tedy může vytvořit úplně nový příběh s úplně novými záporáky, to však s Total Recallem udělat nelze.

Původní verzi Total Recallu natočil Paul Verhoeven, režisér drsných akčních filmů se špetkou humoru a trochou příběhu: prostě tak, jak to máme rádi. Na druhé straně remake si vzal na starost Wiseman. Ten je výborný řemeslník, který zvládá natáčet akci a když má dobrý scénář, dokáže natočit i dobrý film (Smrtonosná past 4). Když však ne, dopadá to většinou průměrně (Underworld). A podobně to dopadlo i s filmem Total Recall.

Verhoeven dobře věděl, že pokud natáčí film s béčkovým (nebo spíše bláznivě-ujetým) scénářem, takže se nemůže brát úplně vážně – humoru snad proto je v původním filmu opravdu hodně – snad proto je původní verze stejně tak zábavná dnes jako kdysi. Naopak Wiseman se hodně soustředí na akci a celkem slušně zvládá spád. Bohužel scénář je dost slabý bez špetky humoru. To málo, co je pak ve filmu „nové“, je oproti původní verzi vyloženě hloupé: ať je to například ten fakt, že se celý příběh neodehrává na Marsu, ale na „postapokalyptické“ planetě Zemi a „bojem“ mezi obsazenou Evropou a Austrálií  (což je dost zbytečná předělávka, kvůli které ve filmu neuvidíme žádné mutanty) nebo nenávist falešné manželky hlavního hrdiny vůči hlavnímu hrdinovi (což vyznívá hodně hloupě).

Mimo to, řešení některých akčních scén je dost debilní: například je to scéna, když Colin Farell (představitel hlavního hrdiny) bojuje s nepřáteli po boku své přítelkyně. Pak Colina Farella zatknou a jeho přítelkyni pouze zraní a nechají jí být, tak může bez problémů svého milého osvobodit = je to předvídatelné a je také dost nepravděpodobné, že by se tak stalo.

Následující odstavec obsahuje spoilery: Tvůrci remaku nás mimo jiné úplně ochudili o váhání hlavního hrdiny, zdali je to celé jenom jeho snění vytvořené Total Recallem nebo jestli jde o skutečnost. A to je škoda, protože to bylo zrovna to, co bylo na původní verzi promyšlené a do remaku se to „jako na potvoru“ nedostalo.

Akce a efekty jsou to, co budete mít na remaku rádi.

Shrnutí: Remake Total Recallu je jednoznačně horší než jeho originál: není vtipný, ale zároveň není ani stoprocentně realistický. Na to není scénář dostatečně chytrý – kvůli tomu je ke konci snímku film jenom nudný. Ze snímku jde mimo jiné také cítit zbytečnost, protože scénář a rozuzlení příběhu je víceméně totožné s originálem – jestli někdo čekal, že překoná skvělý originál, tak asi upadl. To je jako kdyby se produceni rozhodli natočit remake prvnímu Rambovi, to prostě nejde. Jinak nahrazení drsného Arnolda Schwarzeneggera uhlazeným Farellem může někdo brát také jako slušnou provokaci.

httpv://youtu.be/ABIgtQTLOXY

httpv://youtu.be/yx_9uxohMTI

Hodnocení originálu: 85%
Hodnocení remaku: 55%