Ohlédnutí za trilogií s Jasonem Bournem

Všichni jsme již někdy slyšeli o notoricky známém pořekadle z filmového světa, že druhý díl je těžší a třetí díl zpravidla nevyjde vůbec. Je hodně filmů, jejichž sequel se nepodařil a je jen hodně málo dobrých či obstojných trilogií. Hrdou vyjímku tvoří špionážní trojboj Bourne Trilogy, který vznikl na základě novel spisovatele Roberta Ludluma. My si v tomto článku povíme vše podstatné, co dělá z trilogie o porouchaném agentovi-zabijákovi parádní podívanou pro miliony lidí.

Začněme nejdříve samotným Robertem Ludlumem. Ten stojí za vznikem postavy Jasona Bourna. Americký spisovatel, rodák z New Yorku se narodil v roce 1927, později se nechal naverbovat k US Marines a teprve po těchto zkušenostech začal psát thrillery a špionážní příběhy. Jeho rukopisem byla obvykle jedna hlavní postava (nebo malá skupinka lidí) bojující obvykle proti mocné organizaci, agentuře.

V roce 1980 napsal Bourne Identity. Kniha a film se samozřejmě v mnohém liší, ale to podstatné zůstává stejné. Ludlum vytvořil postavu Jasona Bourna, agenta, který se doslova znovu narodí. Je vytažen ze Středozemního moře s několika kulkami v těle a amnésií. Později si tento mladý muž začíná útržkovitě vzpomínat na některé věci. Tak začíná jeho trnitá pouť za poznáním sebe sama, avšak mocná CIA se rozhodne svého agenta zabít. Bourne je však skvěle vycvičeným zabijákem, ovládajícím exotické bojové umění (dále v článku), skvělou analýzou situace a vytříbeným taktickým myšlením. V roce 1986 napsal Ludlum pokračování s názvem Bourne Supremacy, aby v roce 1990 trilogii uzavřel dílem Bourne Ultimatum.

Na Floridě v roce 2001 Robert Ludlum podlehl spáleninám, které utrpěl při dodnes nevysvětleném požáru. Bylo mu 73 let.

Bourne Identity (2002)

Středozemní moře. Rybáři vytahují z vody dvakrát postřeleného mladého muže. Ten neví jak se jmenuje, kým nebo odkud je. Umí však holandsky (scéna u zrcadla), německy a anglicky. Později zavítá do Curychu, kde má zřejmě svůj účet v bance. Dovídá se šokující informace. Je agentem nějaké tajné služby. Nachází spoustu falešných pasů, zbraň a velké množství peněz v různých měnách. Něco tady nehraje.

Později se v Langley dovídá jistý Alexander Conklin (Chris Cooper), šéf programu Treadstone (který vytvořil Ward Abbott a tedy přímý nadřízený Conklina v podání Briana Coxe), o neúspěšné misi likvidace afrického aktivisty Wombosiho, který má v rukou kompromitující informace o americké tajné službě. Ano, neúspěšná mise je ta, při které měl Bourne zabít Wombosiho na jeho lodi ve Středozemním moři. Conklin zjišťuje, že Bourne jedná chaoticky, nehlásí se zpátky své agentuře, takže jej nechává zabít.

To je v kostce hlavní linka filmu. Jason Bourne se tak ocitá v obklíčení nejen tajné služby, ale i Interpolu a dalších složek. Je označen jako nebezpečný zabiják. Místo útěku a vyhledání bezpečného místa, se Bourne naopak rozhoduje přijít věci na kloub. Krok po kroku sleduje stopu agentury a pomalu si začíná útržkovitě vzpomínat na některé věci.

httpv://youtu.be/2tqK_3mKQUw

Psal se rok 2002 do kin vtrhnul film Bourne Identity. Špionážní thriller o ganetovi, který ztratil paměť a musí se zatraceně rychle zorientovat ve sprše kulek a v pavučině dalších agentů. Universal Pictures si pláclo s režisérem Dougem Limanem a ten si zase zvolil Tonyho Gilroye jako svou pravou ruku. Ten totiž film do detailu připravil a později napsal scénář. Matt Damon nebyl první volnou pro Jasona Bourna. Před ním dostal nabídku Brad Pitt, ten odmítl kvůli Spy Game (jaká náhoda), Russell Crowe nebo Matthew McConaughey. Vycházející hvězda německé kinematografie Franka Potente byla druhou volbou pro Marii. Roli původně odmítla Sarrah Polley. Marie byla původně napsána jako americká občanka se zelenými vlasy. Později ji duo Liman-Gilroy změnili na Němku s tmavými vlasy.

Damon podstoupil zhruba čtyřměsíční trénink pod drobnohledem Nicka Powella, choreografem akčních scén a jeho pravou rukou Jeffa Imady.

Liman, obrovský fanoušek Ludlumových novel, vsadil na zajímavý styl. Rozhodl se pro dynamický střih (průměrná délka záběru jsou 4 sekundy), svižné tempo vyprávění, ale také na opačnou stranu pohledu, když sledujeme, jak vlastně agentura pracuje, jak stopuje svůj cíl a jak probíhá proces eliminace protivníka.

Snímek měl o celý rok zpoždění. Premiéra byla stanovena na rok 2001, avšak přetěžká automobilová sekvence s Mini Cooperem a dalších několik scén se ukázaly jako hůře stravitelné, takže natáčení muselo být prodlouženo. Mimochodem natáčení právě oné honičky, při které Bourne řídí Mini Coopera, spolklo celkem 14 těchto aut. Zajímavé je, že například scéna, kdy Bourne sjede autem po schodech, se natočila ihned na první pokus.

Jason Bourne také divákům předvedl zajímavé bojové umění. Jedná se o Filipino Kali a konkrétně pro tuto trilogii byla vybrána technika Inosanto Lacoste style. Jedná se o bojové umění mixující rychlou práci rukou, jakou prezentoval například Bruce Lee a zároveň využití čehokoliv k eliminaci nepřítele (prupiska, knížka, kreditka, kus dřeva, srolovaný časopis, apod.). Druhým mužem choreografie filmu byl Jeff Imada, specialista na všech 36 technik umění Filipino Kali.

httpv://youtu.be/UFnmq5PPScA

Snímek se natáčel s velkými obtížemi. Například scéna na francouzském statku byla předělána a přepsána hned několikrát. Natáčení probíhalo mj. i v Praze. Scéna, ve které Bourne spí v parku, se odehrává na pražské Kampě (ve filmu jde ale o Curych). Štáb také zavítal do Řecka, Říma, severu Itálie a Francie. Matt Damon i Doug Liman měli spoustu vyhrocených rozhovorů s lidmi z Universalu. Předmětem sporu bylo ztvárněný a charakteristika postavy Jasona Bourna.

Rozpočet snímku se odhaduje na 60-75 mil. USD, zatímco tržby překonaly hranici 215 milionů dolarů. Damon si připsal další zapamatovatelnou roli a jeho hvězda i nadále stoupala vzhůru.

Co možná nevíte

  • Otec režiséra Limana pracoval jako člen NSA (Národní Bezpečnostní Agentura) v době prezidenta Reagana a byl mj. na misi v Íránu.
  • Právě podle těchto zkušeností je vymodelována postava Alexandra Conklina (v podání Chrise Coopera).
  • Skutečné datum narození Davida Webba ve filmu je 15.4. 1971
  • Úplně prvním herce v hlavě Limana pro roli Bourna byl Brad Pitt, číslo dvě pak Sylvester Stallone.

Co je Treadstone

  • Program, který vznikl jako reakce na prohlášení vlády USA, která se zřekla veškerých akcí za účelem odstraňování nepohodlných osob, které vůči USA představují politickou či jinou hrozbu. Oficiálně jsou všechny likvidace prezentovány úplně jinak (sebevraždy, nešťastné náhody, přirozená smrt, atd.).
  • Rekrutování měl na starosti Dr. Albert Hirsch. Nováčky nechal projít velmi intenzivním psychologickým kurzem, který je proměnil v poslušné zabijáky. Jeho rukama prošel právě i David Webb, který se na konci kurzu stal Jasonem Bournem.
  • Treadstone má tzv. spící agenty po celém světě. Navzájem se neznají.
  • První akcí Jasona Bourna v rámci Treadstonu byla likvidace ruského politika Vladimíra Něského. Akce proběhla v jednom berlínském hotelu. Bourne měl zabít pouze Něského, avšak v pokoji byla i jeho manželka. Oficiální verze mluvila o tom, že právě ona zabila svého manžela a pak sebe. Bourne jejich dceři později vysvětluje celou pravdu.
  • Tvůrce Treadstonu je Ward Abbott, výkonným ředitelem Alexander Conklin. Později, když se z Bourna stává neřízená střela, Abbott nechává zabít Conklina, později sám spáchá sebevraždu.

Bourne Supremacy (2004)

Kritikou velmi solidně přijatý první díl splnil očekávání a stal se tak odrazovým můstkem pro pokračování trilogie. Tony Gilroy zůstal u celého dějství jako kreativní tvůrce příběhu a scénáře, na režisérskou stoličku si ale sedla nová kapacita – Paul Greengrass. Liman se totiž se studiem rozhádal už během Bourne Identity a činovníci tak nevěřili, že další spolupráce je možná. Greengrass si u producentů udělal jméno filmem Bloody Sunday, pojednávající o střetu IRA s britskou armádou.

Dvojka však málem ani nevznikla. Matt Damon vzpomíná: „Když se celý štáb bavil poté, co jsme měli první díl za sebou, nikdo nechtěl do dvojky nijak zvlášť skákat. Každý ví, jak jsou sequely těžké a zároveň klíčové. Byli jsme nadmíru spokojeni, jak Bourne Identity dopadlo u fanoušků.

Jenže Tony Gilroy se opět zavrtal do knížek od Ludluma a vymyslel pokračování příběhu. V něm měla být Bournova přítelkyně Marie unesena a tím měly začít další události v příběhu. Nakonec se Universal s producenty dohodlo a šlo se točit druhé pokračování. Nikdy během natáčení se nezmínila myšlenka třetího dílu, Supremacy se točilo vyloženě jako uzavření příběhu.

Goa, Indie. Jason Bourne se s Marií ukrývají před CIA, oba cestují po celém světě, žádné stopy. Treadstone byl Abbottem ukončen a nahradil jej nový program – Blackbriar. Oficiálně šlo o synchronizovaný komunikační program, který má být čistý, legální a k dispozici vládě USA. Ve skutečnosti však jde o podobný projekt, jako Treadstone. Abbott i nadále chce vidět Bourna mrtvého, neboť on sám je v nebezpečí kompromitace, pokud by Bourne vyšel na veřejnost s informacemi.

Bourne je křivě obviněn z vraždy dvou agentů CIA, kteří spadali pod jurisdikci Pamely Landyové. Ta rozbíhá vyšetřování, majíce za to, že Jason Bourne je stále aktivním a „porouchaným“ agentem, který z neznámých důvodů zabijí dál. CIA (a Abbott taky, ale na vlastní pěst skrze ruského spojence) jde tedy po stopě Bourna. Marie umírá a on se tak vydává na cestu pomsty. To je hlavní děj druhého dílu trilogie.

httpv://youtu.be/ofMkaGkyAPw

Většina filmu byla natočena v opačném pořadí, než jak film vypráví. Úvodní část v Indii byla natočena jako poslední, zatímco honička v Rusku jako první. Nejvíce času strávili herci i štáb v Berlíně a okolí. Rozpočet byl nastaven opět do stejných relací, jako předchůdce, tedy na rozpětí 60-75 mil. USD. Výsledek byl však o dost vyšší. Téměř 300 milionů dolarů byl na špionážní thriller, což není zrovna vyhledávaný žánr mezi mládeží, vynikající počin.

Čeští fanoušci si jistě užili účast Karla Rodena v roli ruského podnikatele. To byla jediná česká stopa ve filmu, poněvadž natáčení se v naší zemi již neuskutečnilo. Do příběhu se samozřejmě vrátila původní sestava v čele s Brianem Coxem, Frankou Potente nebo Julii Stiles. Jako hlavní záporák v terénu se nám představil skvělý Karl Urban (Australan hrající Rusa, no podívejme).

Schéma, formát i styl pokračoval v nastoleném trendu, přestože, jak zmíněno výše, tvůrčí sestava byla poněkud obměněna. Tzn. roztřesená kamera, dynamický stři a tah na branku. Zůstaly i skvěle zvládnuté rvačky, vypíchl bych určitě kuchyňský souboj Bourna s agentem. Milovníci tohoto stylu mohli v té době jásat, přestože před filmem vznikly obavy, kam vlastně série bude směřovat po změně režiséra. Výsledek však všechny nejistoty zboural.

httpv://youtu.be/jyZU7lfGjyk

Klíčové události se tedy odehrávají v Německu a v Rusku, kde příběh Supremacy končí velmi intenzivní honičkou. Všechno přitom mělo být jinak. Konec jaký známe není originálem. Matt Damon zhruba dva týdny před premiérou přišel za producenty a sdělil jim, že konec by měl být jiný a že má v hlavě nápad. Jenže přetočení by stálo 200 tisí USD a odložení Damonovy účasti na natáčení sequelu Dannyho Parťáků. Obě strany se však dohodly a přetáčení se opravdu realizovalo. Novinářská a fanouškovská předprojekce však dala Damonovi za pravdu, snímek získal o 10 kvalitativních bodů navíc.

httpv://youtu.be/NzfSLgWkTlY

Snímek také nabídl velmi povedený bridge ke třetímu dílu. Bourne podruhé  dost znejistil Pamelu Landy telefonátem, během kterého jí sledoval z relativní blízkosti, což na závěr hovoru prozradil, aby se pak ihned ztratil v davu. Pro mě osobně tato scéna znamená velmi mnoho od začátku až do konce včetně tradičního hudebního motivu od Mobyho.

httpv://youtu.be/I3znSbbu9IU

Bourne Ultimatum (2007)

Když to není pokažené, neopravuj to. Uzavření celé trilogie opět pod dohledem Paula Greengrase a Tonyho Gilroye. Tato dvojka dovedla celou trilogii do zlatého konce. Pět let žila legenda Jasona Bourna, agenta, štvance, mstitele. Proto se slušelo a patřilo, aby trojka měla spektakulární konec. A měla.

httpv://youtu.be/ohkW_xbPl9A

Ultimátum začíná přesně tam, kde končí Supremacy, tedy v zasněženém Rusku. Bourne je zraněn a na útěku před policií. Jelikož se tvůrci zachovali k fanouškům hezky a rozhodli se veškerá dosud nevyzrazená tajemství odhalit, Bourne si začíná vzpomínat na svůj původ velmi záhy a to je dobře.

Bourne již nemůže na nic čekat a dotáhnout svou cestu do konce. Musí do New Yorku, kde sídlí agentura, která jej proměnila v agenta-zabijáka. Jenže ta stojí proti němu s novou zbraní – programem Blackbriar.

Co je Blackbriar

  • Přímý následník Treadstone.
  • Šéfem je Noah Vosen a ten spadá přímo pod ředitele CIA Ezru Kramera. Pam Landy sice pod Blackbriar nepatří, ale Kramerem je povolána ke spolupráci s Vosenem. Ten chce Bourna zlikvidovat, Pamela ne.
  • Program na eliminaci hrozby pro národní bezpečnost USA.
  • Rozdíl od Treadstonu je v tom, že agenti Blackbriaru mají rozkaz, v případě nutnosti, eliminovat také americké občany.
  • O Blackbriaru se poprvé dozvěděl novinář britského tisku Simon Ross, který se i tímto dozvěděl o Jasonu Bourneovi. S ním pak chtěl udělat investigativní reportáž. Je však zabit agenturou.

Třetí díl také mj. nabízí skvostnou výpravu. Maroko, Francie, Londýn, Madrid, New York a další lokace tvoří bohatou paletu efektních záběrů a prostředí. Ruské scény byly natočeny v Berlíně, zatímco v Madridu se točily scény odehrávající se v Turíně.

Rozpočet se oproti oběma dílům výrazně navýšil. Ultimatum spolklo něco kolem 110 mil. dolarů, ale krásných 450 mil. film vydělal.

Věděli jste že:

  • Ultimatum se točilo ve stejném studiu jako sci-fi velkofilm Prometheus (Pinewood Studios).
  • Producentům se nepodařilo uzavřít Waterloo station pro veřejnost, takže civilisté v metru občas koukají a ukazují na kamery.
  • Něco podobného můžeme vidět při scénách v Maroku. Lidnaté uličky jsou „skutečné“, nejedná se o kompars. Postavy Desh a Nicky se opravdu velmi těžce prodírají skrz davy lidí.

I v tomto díle jsme se dočkali parádních soubojů tělo na tělo, když si porovnáme všechny tři díly, ve trojce je soubojů jeden na jednoho nejvíce z celé trilogie. Opět se dostáváme k bojovému umění Filipino Kali. Nabízím pěknou featurettu, kde Damon spolu s koordinátory řeší choreografii souboje Bourna s elitní agentem Deshem. Výsledkem je snad nejlepší bojová scéna z celé trilogie, ikdyž je to spíše otázka vkus. Posuďte sami.

httpv://youtu.be/uLt7lXDCHQ0

Prakticky neznámý herec Joey Ansah, který ztvárnil agenta Deshe, je ve skutečnosti přeborníkem Filipino Kali, miluje indickou kuchyni a ovládá také brazilskou Capoeiru, což je vidět na tomto videu.

httpv://youtu.be/2XCCFBNV–o

Jak jsem naznačil, Bourne si postupně dokáže vzpomenout na klíčové vzpomínky, které jej dovedou až na osudové místo, kde se znova narodil. 415 East 71st Street. Říkají vám něco ta čísla? 4-15-71 nebo také 15. dubna 1971. Tuhle informaci sdělila Landyová Bourneovi. Ten záhy pochopil, že se jedná o souřadnice v New Yorku. Na místě totiž sídlí budova CIA, kde se nováčci podrobují psychologickým testům. Tady začala Bournova cesta, kterou mu zprvu vydláždil Dr. Albert Hirsch. Když se dozví, že Bourne přichází, neutíká, ale naopak si na něj počká a opět na něj zkouší psychologické metody, aby jej zdržel do doby příjezdu agentů.

Jenže Bourne, skládajíce poslední díly do své vymazané paměti, opět uniká. Landyová mezitím získala veškeré kompromitující dokumenty z Blackbriaru, které odfaxovala médiím. Noah Vosen i Ezra Kramer jsou odsouzeni za vlastizradu.

A Bourne? Naposledy byl spatřen na mostě, jak postřelený padá do řeky. Od té doby jej nikdo neviděl…

httpv://youtu.be/Au-v2RS0mJQ