Recenze: Moje letní prázdniny (2012)

Od minulého pokusu Mela Gibsona vrátit se do první herecké ligy filmem Edge of Darkness uplynuly dva roky. Film se moc dobře nevyvedl a ze slavného návratu se stala jenom vzpomínka na chladně přijatý průměrný thriller a o Melovi se slýchávalo spíše skrze média a pouze se kroutilo hlavou nad jeho skandály. Po dvou letech se slavný akční hrdina devadesátých let vrací s dalším pokusem o z mrtvých vstání a protentokrát s menším filmem a rolí, která mu sedí.

Get the Gringo: Trailer

Hned ze začátku stopáže si vyslechnete pár peprných vtipů a po svižné honičce se hlavní bezejmenný hrdina ocitá v drsném mexickém vězení… No spíše ve velkém městě pro vězně, kde vládnou tvrdá pravidla místního šéfa, který jak jinak má do jisté míry v malíku místní policii, ale má menší problém. Potřebuje nová játra a hlavní hrdina zase potřebuje svoje ukradené peníze, které si rozebrali dva strážníci.

Právě náhradní játra a velký balík peněz jsou hlavním tématem dějové linky, se kterou režijní debutant Adrian Grunberg operuje. Svoji práci zvládl solidně, i když Mel Gibson jako producent a scénárista filmu měl určitě nějaké připomínky a pomáhal držet otěže filmu ke své spokojenosti.

V první třetině má film dobré tempo a dobře baví převážně Mel Gibson, který po své cestě za penězi ( a cigaretami) narazí na vychytralého klučinu, u kterého se drží po většinu času. Navíc trousí dost hlášek na to, aby film nezačal nudit. Základní zápletka se začíná více rozvětvovat a objevuje se více postav, které mají spadeno na ukradené peníze, ale jinak se moc zázraků neděje a film funguje spíše jako prohlídka obrovské věznice (ve věznici jsou dokonce wrestlingové zápasy) a na slušnější akci se musí čekat téměř 50 minut.

Po této pasáži se děj náležitě rozjíždí, ale nastává menší problém v tom, že samotný film se nemůže rozhodnout čím by vlastně měl být. Při skvělé přestřelce, která spíše připomíná western, což je od režiséra záměrem ( hodně tomu napomáhá hudební doprovod) přichází pocit, že sledujete rodinné drama matky a syna a doposud laxní hlavní hrdina se stará o nové kamarády, které potkal, místo toho, aby sebral prachy a rychle vzal nohy na ramena.

Až na tyto menší výtky se jedná o dobře natočený akční film, ze kterého vám utkne v paměti dobrá přestřelka a scéna s deštníkem. Navíc jsem se nemohl zbavit myšlenky, že Mel Gibson silným způsobem připomíná Martina Riggse, kdykoli nahodí svůj šibalský úsměv s cigaretou v puse, nebo běhá jak splašený s pistolí v ruce.

Závěr
Get the Gringo je film s dobrou zápletkou a solidním tempem, ve kterém Mel Gibson opět hláškuje, běhá, kouří a střílí. Při tom spolehlivě dokazuje, že stoupat zpět mezi akční hereckou elitu se lépe daří skrze menší filmy a s postavou, která mu sedí.

Režie: Adrian Grunberg
Hrají: Mel Gibson, Peter Stormare, Bob Gunton, Johnny Yong Bosh, Dean Norris

Hodnocení: 7/10