Berlinale 2012

Prestižní filmový festival Berlinale už začal odkrývat program, zveřejňuje jména členů porot a hostů. Před pár dny také publikoval letošní plakát festivalu.

62. ročník bude probíhat od 9. do 19. února na slavném Potsdam Platzu v Berlíně. Ačkoli oficiální press konference proběhne až 31. ledna a až tehdy se dozvíme úplný program, již teď uniklo několik informací, které rozhodně nalákají filmové fanoušky.

Předsedou letošní mezinárodní poroty bude režisér Mike Leigh (Happy-Go-Lucky). V téže porotě zasedne i Ch. Gainsburg (herečka, Antikrist) nebo J. Gyllenhaal (herec, Zdrojový kód).
Otevíracím filmem festivalu bude francouzský film Les Adieux à la reine (Farewell, My Queen), ve kterém hrají např. Diane Kruger nebo Virginie Ledoyen.

A nakonec zpráva, ze které mám já osobně největší radost. Cenu Homage, Honorary Golden Bear, letos získá Meryl Streep, která na festivalu uvede i svůj nejnovější film Železná lady (The Iron lady). Kromě ŽL lady se v kategorii Homage budou promítat i další snímky této herečky, jako např. oscarová dramata Kramerová vs. Kramer a Sophiina volba, ale také Madisonské mosty nebo Vzpomínky na Afriku. A to už se mi vyplatí tam jet. Tak mi držte palce, ať si Meryl na červeném koberci odchytnu 🙂