Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

23.září 1994 měl premiéru snímek, který již dlouhá léta svádí „boj“ s Forrestem Gumpem o to, který z nich je nejlepším snímkem všech dob. Tím snímkem je Vykoupení z věznice Shawshank. Strhující drama, které přišlo na scénu potichu, rychle však vešlo ve známost a stoupalo na žebříčku popularity a diváci si tento jednoduchý příběh se znaky lidskosti zamilovali.

Ničím zajímavý průměrný mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1946 odsouzen za vraždu manželky a jejího milence. Během pobytu ve vězení se spřátelí s dlouholetým vězněm Redem (Morgan Freeman), který je i vypravěčem příběhu. V následujících 20 letech Andy poznává systém věznice a díky svým účetním znalostem si získá respekt bachařů, kterým zpracovává daňová přiznání a obchodní kontrakty. Cesta na svobodu, která mu má být navždy odepřena je pro něj jediným smyslem života a naděje umírá poslední.

Vykopení z věznice Shawshank byl natočen podle povídky Stephena Kinga „Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank“, která zaujala režiséra Franka Darabonta, který předtím natočil krátky nezávislý film The Woman in the Room, taktéž podle Kingovy povídky. Proto nečinilo Kingovi problém svěřit zfilmování své další povídky právě Darabontovi.

V čem je ta mimořádná síla tohoto spíše komorního filmu? Snímek je nejsilnější právě ve své jednoduchosti a v tom, že si vůbec na nic nehraje. Obsahuje napínavé scény, ale i dojemné, typická klišé vězeňských filmů a je navíc podpořen excelentními hereckými výkony. Ale hlavně jde o nádherný lidský příběh, který není nijak podbízivý nebo prvoplánovými a z každé scény, byť nenápadné, cítíme, že sledujeme něco mimořádného.

Snímek plyne klidným a příjemným tempem. Sledujeme v podstatě život uvnitř věznice se všemi jeho strastmi, ale i radostmi. Ano, čtete správně, radostmi. Vzpomenout v tomto případě můžeme scénu, kdy Andy pustí svým spoluvězňům hudbu a oni tak po mnoha a mnoha letech slyší něco jiného, než komandování dozorců. Jde tak o jednu z těch dojemných  a krásných scén. A když už jsme u těch dojemných scén, tak nejsilnějším momentem je jakási vsuvka v podobě příběhu Brookse. Brooks jakožto vězeňský veterán je po X letech propuštěn na svobodu a zkrátka neumí žít „normální“ život. Jeho zoufalá snaha spáchat zločin, jen aby nemusel ven, je doslova srdcervoucí.

Vykoupení z věznice Shawshank se pyšní výbornými hereckými výkony hlavních postav. Andyho ztvárnil Tim Robbins. Herec, který patří mezi ty nejlepší, ale zároveň i bohužel mezi ty trochu opomíjené. Jeho nejlepšího přítele Reda zahrál famózní Morgan Freeman, jehož civilní projev je zejména v lidských příbězích maximálně uvěřitelný. A právě za Freemana nekompromisně bojoval sám Frank Darabont, vzhledem k tomu, že v knižní předloze je postava Reda Irem.

Stejně jako je Vykoupení považováno za jeden z nejlepších filmů, tak bývá i zařazováno do žebříčků nejpřeceňovanějších filmů. Je mu vytýkána zejména určitá zidealizovanost jak prostředí, tak i postav. Ač nerada, tak musím uznat, že na tom něco je. Když vezmeme v potaz, že se nacházíme v drsné věznici plné nebezpečných zločinců, ale je nám vše vylíčeno tak, že bysme se nejradši sbalili a zašli si s Andym do jeho knihovny prohodit pár slov. Toto vše je ale otázka názoru – někomu to může vadit, někomu zase ne.

Vykoupení z věznice Shawshank patří do toho zázračného roku 1994, kdy vznikly jedny z nejlepších filmů. Dalším z nich byl Forrest Gump a Pulp Fiction. V Oscarovém klání byl vítězem Forrest Gump a jeho představitel Tom Hanks, který získal Oscara za hlavní roli. Je zajímavostí, že jako první byl do role Andyho osloven právě Tom Hanks, ale dal přednost Forrestovi. To ovšem nic nemění na faktu, že Vykoupení patří mezi to nejlepší, co můžeme shlédnout.

P.S. – Jak už jsem psala v úvodu, tak Vykoupení a Forrest spolu svádí takový neoficiální boj o nejlepších film všech dob… Který z těchto filmů máte radši? 🙂