Expendables 2: Rozhovor s JCVD

Jean-Claude Van Damme poseděl s redaktorem serveru Movies.com, aby si společně popovídali o natáčení snímku Expendables 2, který je již v kinech. Jaké jsou Van Dammovy dojmy ze spoluprácse se Stallonem a ostatními herci?

Movies.com: Je fajn tě zase vidět v akčním hitu. Byl jsi nervozní, když jsi musel hrát zápornou roli?

Jean-Claude Van Damme: Byl jsem osloven už pro první díl, ale měl jsem holt spoustu práce. Přesto jsem tehdy mluvil se Sylvesterem a popsal mi moji roli, kterou nakonec dostal Dolph Lundgren. Díky bohu mi Sly zavolal i tentokrát a mohli jsme již spolupracovat. Hraji záporáka, který dělá pro peníze špatné věci.

Movies.com: Bylo lehké tuto roli zahrát nebo jsi musel jít hlouběji do sebe a pochopit motivy pro to, co děláš?

Van Damme: Musí tam něco být, to je jasné. Jenže dnes mi je už přes padesát, takže ani ty kopy už nejdou tak lehce (smích). Ale zvládl jsem to i díky tréninku. Je však nutné mít v sobě i další schopnosti hrát, a to nejen akční scény.

Movies.com: Co nám můžeš říct o scéně, kde otočkou kopeš do Sylvestera? Je to tvůj velký moment?

Van Damme: Nepřemýšlím o tom, zda je to můj velký moment. Hodně jsme se o té scéně bavili, jak jí udělat. V jiných scénách mám zase jiné údery, ale tady ta konkrétní se Slyem, kdy jsem ve vzduchu a otočím se o 360°, byla složitá a musela se ve finále přestříhat.

Movies.com: Řekni nám něco o práci se Slyem. Jak probíhala, jak on celou záležitost vlastně bere a tak různě. Improvizuješ ve filmu?

Van Damme: Jasně, že improvizuji, je to potřeba. Pokud herec zná svou postavu, je to jako, když sedíš ve svém autě. Taky víš, co tvé auto dokáže a co ty dokážeš se svým autem. Se Slyem jsme se hodně bavili o tělesné stránce věci. Musel jsem zapracovat na svých pažích. Donutil mě víc trénovat. On skutečně ví, co tahle úroveň ve filmu obnáší, co je nutné udělat. Takže ve výsledku vypadá vše dobře, včetně improvizace.

Movies.com: Z filmu je cítit týmová spolupráce všech herců. Je tam však nějaká rivalita mezi tebou a zbytkem těch siláků z 80. a 90. let? Jaký byl vůbec vztah mezi vámi všemi?

Van Damme: Bylo to těžké, upřímně. Pokud někdo říká, že ne, tak to není pravda. Každý z nás máme vlastní kariéry a vlastní ego a vlastní fanoušky. Můžu upřímně říct, že já se totálně poddal moji roli a hrál jsem hajzla celou dobu. Když jsem poprvé přišel na scénu, nikoho jsem ani nepozdravil, prostě jsem nechal svoje ego vyletět na maximum. Jsem ten hnusnej ve filmu a každému jsem to dal pocítit. Padlo hodně škaredých pohledů z obou stran, hodně sprostých slov, která byla řečena potichu. Pak jsem ale přišel za Slyem a omluvil jsem se. řekl mi, že to je v pohodě a od té doby to šlo svižněji.

Movies.com: Jak těžké je dělat stejně fyzicky náročné věci jako před deseti lety?

Van Damme: Akční scény jsou pro mě snadné. Řekli jsme si, kdyby byl nějaký problém v pohledu nebo v úhlu, tak to prostě nějak vybrousíme ve studiu. Jenže zkusili jsme stejný styl jako jsem udělal v Krvavém sportu a vyšlo to. Udělal jsem dvě otočky s kopem pokaždé v jiném úhlu a oba záběry vypadají fantasticky. Takže nakonec to bylo velmi jednoduché. Takže ve finále jsem celou svou energii vynakládal na hraní mé postavy.

Expendables 2 otevírají svou premiéru tento týden, takže na nic nečekejte a podívejte se na akční řežbu s množstvím akčních hvězd posledních let.