The Raid: Další asijská supermlátička na obzoru

Jak jsme si již zvykli, z Asie nechodí zrovna denně hlubokomyslné snímky, avšak jedním dechem nutno dodat, že akční snímky z této oblasti nejsou k zahození. Dříve jsme si mohli vychutnat např. parádní sérii IP Man nebo thajskou řežbu Ong-Bak. Tyhle a jim podobné filmy mají společného jmenovatele – téměř dokonale zvládnutou choreografii bojových scén a tudíž velmi realisticky vypadající sekvence. Nyní přichází film, který má údajně veškeré dřívější „akčňárny“ z jihovýchodní Asie zakopat pod zem – The Raid.

Synopse je velmi jednoduchá. Film pojednává o drogovém králi Indonésie, který řídí veškeré obchody z opevněné třicetipatrové budovy. Místní policejní sbor však chce se svým největším rivalem jednou pro vždy skončit a posílá na místo údernou jednotku, mezi nimi i nováčka Rama.

Drogový baron Tama však se vším počítá a na jednotku si připravil past pro své vlastní pobavení. Po vstupu ochránců zákona do budovy se dveře zavírají a jim nezbývá než si prostřílet cestu k cíli. Jenže náboje dochází a tak přichází na řadu to, co film nabízí – parádní přehlídku bojových umění. Tama si myslí, že jeho služebníci celou jednotku pobijí, jenže Ram se umí sakra rychle ohánět jak pěstmi, tak nohama.

Cesta, na jejímž konci může zvítězit jen jedna strana, se konečně otevírá i evropským kinům. Premiéra snímku byla stanovena na březen 2012, avšak distribuce z těchto končin je vždy tak trochu netradiční. Takže teprve v květnu a následně červnu se snímek dostává do Spojených Států a Evropy.

Fanoušky hudební skupiny Linkin Park jistě potěším zprávou, že na soundtracku k filmu pracoval Mike Shinoda. V hlavních rolích se objeví Iko Uwais (nováček Ram), Ananda George a Ray Sahetapy (drogový baron).

Později přineseme plné review. Nyní si můžete pustit trailer.