Preview: Bourneův Odkaz / The Bourne Legacy (2012)

Štěstí  neštěstí. Tak se dá stroze popsat situaci kolem nadcházejícího akčního nářezu o slavném tajném agentovi. Trilogie o Jasonu Bournovi bude pokračovat i čtvrtým dílem, avšak bez hlavního protagonisty a jeho oblíbeného režiséra. Se společností Universal se po dotočení trojky nepohodl Paul Grengrass na další spolupráci a Matt Damon kvůli tomu odešel také. Na první pohled není tedy nad čím jásat. Greengrass natočil dvojku a grandiózní trojku, zatímco Damon svým herectvím vytvořil moderního a realistického agenta, který strčí do kapsy i Bonda. Rychlý střih, (zejména) impozantní evropské lokace, skvělé akční sekvence a parádní příběh. To vše dokázal Greengrass spolu s Damonem a ostatními členy štábu divákům namíchat. Co můžeme očekávat od jejich nástupců?

Trailer  –  Trailer 2

Pojďme si předně tyto nástupce představit. Jedná se totiž o velká jména filmového průmyslu. Novým agentem, na kterého se zaměříme zahraje nová akční hvězda Jeremy Renner. Ten diváky uchvátil ve filmu Smrt čeká všude a nyní exceluje ve čtvrté Nesplnitelné misi po boku Toma Cruise. Mladý, svižný, atletický a akční. To jsou některé rysy Jeremyho Rennera. Osobně si myslím, že spin off Bournovy trilogie padl do ideálních hereckých rukou. Režisér Tony Gilroy je zatím nepříliš zkušeným režisérem, má zatím na kontě jen dva snímky, přesto oba solidního rázu. Michael Clayton a Dvojí hra. Bourne Legacy bude jeho třetím počinem a slíbil, že akce bude více než dost a hodlá jít ve stopách původní trilogie.

Buďme tedy optimisté a věřme, že obě klíčové role jsou svěřeny do správných rukou. Proč by se duo Gilroy-Renner nemělo vyrovnat slavnějšímu Greengrass-Damon. Čerstvý vítr je potřeba a jelikož poslední díl vydělal skoro 500 miliónů dolarů, byla by škoda nechat tento příběh u ledu.

O čem tedy bude Bourne Legacy pojednávat? Setkáme se s agentem Aaronem Crossem. Dalšího rekruta vládní organizace s tajným programem Treadstone. Ten byl vytvořen za účelem likvidace politicky nepohodlných osob. Treadstone tvoří spousta agentů, kteří se pohybují po celém světě a jsou aktivováni vládou v případě, že je potřeba někoho odklidit. Precizně, bez slitování, bez svědků. Mezi nimi byl i Jason Bourne. Náš nový hrdina prožije ze začátku stejný příběh. Jako mladík, který nemá žádný život, žádnou budoucnost se připojí k programu Treadstone a je vycvičen k zabíjeni bez jediného zaváhání. Později se však dozvídá o nějakých těch nekalých událostí a rázem je sám nepohodlným terčem. Však také v traileru řekne „Jason Bourne byl pouze špička ledovce.“ Znamená to tedy, že univerzum původního agenta se rozšíří do dalších dimenzí. Do jakých? To se zatím neví.

Postava hlavního představitele vládní mašinérie byla svěřena Edwardu Nortonovi. Další důvod nebýt pesimistou ohledně čtvrtého dílu. Slavný herec dokáže zahrát prakticky cokoliv od komedianta přes kněze až po chladné maniaky. Nyní se posadí za ředitelský stůl, odkud bude našeho agenta dirigovat a dohlížet na každý jeho krok. On je tím, kdo dává povel, on je tím, kdo rozdává úkoly a on je tím, kdo neomlouvá jediné zaváhání.

Sekundovat mu bude neméně slavná herečka Rachel Weisz jako Stephanie Snyder, zřejmě pracovnice přímo podřízena doktoru Hirschovi. Uvidíme jakým způsobem se její role vyvine.

Vrací se i postavy z minulých dílů. To je jistě skvělá zpráva, protože spojit nové herce s těmi, které jsme již potkali je jistě dobrý nápad. Znovu tedy uvidíme Pam Landy, Ezru Kramera, Noaha Vosena i doktora Hirsche, který provádí ony drsné nábory se známou otázkou „Are you commited to this program..“

Známe tedy herecké obsazení. Natáčení filmu probíhalo na exotických Filipínách, dále v Kanadě a také logicky v New Yorku, kde se odehrálo finále trilogie, které má posloužit jako odrazový můstek pro nadcházející film.

O příběhu toho zatím moc nevíme. Cross se bude probíjet hordou nepřátel, ale zatím je příliš brzy odhadovat jakým směrem se vypraví jeho příběh. Není totiž vůbec jasné, zda je příběh napsán tak, aby se celá sága nějakým způsobem rozvinu zase do trilogie, nebo zda bude Bourne Legacy osamoceným filmem. Je tedy zbytečné hloubat nad osudem postavy zabijáckého agenta. V traileru nám však předvede dost akce a to nám musí pro začátek stačit.

Známe tedy to nejdůležitější z nadcházejícího blockbusteru. Nyní jen zbývá těšit se na 3. srpen, kdy je stanovena premiéra. Pokud vám mohu doporučit, určitě na tento film zajděte. Nepodlehněte zbytečným a hlavně nesmyslným úvahám, že bez Damona a Greengrase to nebude ono. Trilogie byla skvělá, teď je prostě na řadě nový úhel pohledu, další rozvinutí příběhu. Nechte se zlákat mottem tohoto filmu – „There was never just one„, které indikuje, že i jiní agenti mají vzrušující příběh k vyprávění a právě takový nám pěstmi chystá povyprávět Aaron Cross.

Oficiální info:
Název: Bourne Legacy
Hlavní role: Jeremy Renner, Edward Norton, Rachel Weisz
Matt Damon NEBUDE mít ve filmu roli ani cameo
Vydání: 3. srpna 2012