Recenze: Suits – 1. řada (2011)

Snad každý divák se jednou zasní a řekne si, že by to bylo fajn, žít si jako daná postava z jeho oblíbeného seriálu. Na vysoké noze, nebo třeba ve společnosti luxusních žen a drahých aut, nebo třeba denně zažívat adrenalin. Aaron Korsch vyrobil hodně dobrý materiál mixující vše výše uvedené.

Už jenom to, že producentem seriálu je Doug Liman, akční specialista, který má za sebou například Bourna nebo Mr. a Mrs. Smith, poukazuje na slibnou záležitost. Režie se zhostil relativně nezkušený Kevin Bray. Tento ansábl dal však dohromady vyjímečnou podívanou ze světa právníků, soudních kliček a finančních pojmů. Vítejte v seriálu Suits.

Dějem nás provází právnická hvězda Harvey Specter (perfektní Gabriel Macht) pracující pro Pearson Hardman agenturu, které šéfuje Jessica Pearson (Gina Torres). Je považován za nejlepšího právníka v New Yorku. Harvey to dává najevo na každém kroku. Má nejradši sám sebe, luxus, ženy a obleky. Zrovna hledá někoho k sobě, někoho, kdo mu bude pomáhat s podřadnou prací. Jeho osobní asistentka, silně emancipovaná Donna Paulsen (Sarah Rafferty), mu tedy zorganizuje pohovor.

Na něj se zcela náhodou připlete Mike Ross (Patrick J.Adams), zrovna na útěku před policií za přechovávání marihuany. Takto dojde k setkání naší dvojky, která vytvořila chemii tak dobrou, že i Batman s Alfrédem mohou závidět. Mike je sirotek a stará se pouze o svou babičku. Protlouká se životem jak se dá, vydělává si právě prodejem trávy a skládáním vysokoškolských zkoušek za jiné. Proč si Harvey vybere zrovna pouličního podvodníčka ? Mike má totiž jednu vyjímečnou schopnost – fotografickou paměť. Prohlédne se jakékoliv množství papírů a automaticky si z nich zapamatuje naprosto vše. Harvey si ho takhle na pohovoru proklepne a nestačí se divit. Kandidát ale musí být absolventem Harvardu, což Mike není. Nastupuje do firmy se svým tajemstvím, které, pokud se provalí, jej bude stát vše. A náš hrdina nutně potřebuje peníze a konečně se usadit, skoncovat s pochybným životem a v klidu se starat o babičku.

Mike v novém zaměstnání poznává asistentku Rachel (Meghan Markle), podlého šéfa Luise Litta, který je třetí nejvyšší ve firmě. Hodně připomíná Franka z M*A*S*H*e. Chce svůj vlastní postup a špinavé praktiky mu nejsou cizí. Firmě je však loajální, avšak v kontrastu s Harveyem působí jako packal.

Každý díl nám přináší nový soudní případ, avšak díky Harveyho krédu se do soudních síní zas tak často (bohudík ?) nepodíváme. nehrozí tedy žádný další Matlock, apod. Harveyho krédo je „dobrý právník vyhraje případ, nejlepší právník vyhraje případ bez soudu“. A tímto stylem Harvey uzavírá zapeklité případy. Používá chytré a neotřelé metody hraničí s podváděním, zatímco Mike působí jako jeho side-kick a dělá pro něj hlavně špinavou práci a vedle ní se snaží udržet své tajemství. A věřte, že toto tajemství podstupuje celou řadu těžkých zkoušek.

V čem seriál kraluje jsou mezilidské vztahy a miniepizodky. Harvey neustále, ať už přímo či nepřímo, zesměšňuje Luise, který se chce dostat na jeho úroveň. Mike se neustále opírá o rady Rachel, která sice vypadá sexy, ale seriál se ji snaží ukázat jako něco víc než jen reklamu na tělo. Každý ať si přebere, jak hraje a působí. Naprosto parádně fungující vztah má i Harvey s přímou nadřízenou (Jessica) i podřízenou (Donna). Jessica jej bere jako zlatého pracovníka, o kterého nesmí nikdy přijít, tudíž mu semtam odpouští menší přestupky. Harvey to pociťuje a umí si (i vtipně) na svou šéfku vyšlápnout nebo ji způsobit neškodný „trapas“. Naprosto stejným způsobem funguje Harveyho vztah s Donnou. Ta si je vědoma svých kvalit i ženského charismatu. „Já Donně prakticky nic nenařizuji. Vše co potřebuji, od ní mám dříve než jí to řeknu,“ poví v jedné ze svých hlášek Harvey a trefně popíše jejich vztah.

Ve vztazích samozřejmě nebude chybět ani milostná línie, která se v jednom okamžiku na chvíli promění v klasický trojúhelník, aby ten poté vykrystalizoval ve velký problém.

Nemusíte se bát nadměrného množství právnických výrazů a černých talárů. Naopak se podíváme na akčnější prvky, a to samotné duely mezi Harveyem a obviněnými/žalobci. Také další diamant v obsahu Suits. Těšte se na hraniční situace vyplněné vydíráním, náhlými obraty ve vyšetřování i efektními hláškami elegantně řešící horkou kaši.

Osobně řadím tento kousek k tomu nejlepšímu i proto, že hezké ženy se v seriálu neztratí hlavně díky svým schopnostem a ne díky sex-appealu. Totálním kontrastem k Donně nebo Rachel je duo Lilly-Robin, které vždy sázelo spíš na emoční stránku a postupně tento tah vyprchal a změnil se v otravnou rutinu. Donna i Rachel dokáží divákovi nabídnout daleko víc.

Další prvek, který bych rád rozvinul a trochu i zkritizoval, je postava Luise. Luis je nepříjemný intrikán a závistivec, avšak je zbytečné jej až tak moc degradovat po boku Harveyho. V jednom díle (nebojte, poznáte sami) se Luis změní pod palbou kritiky v naprostého prosťáčka a právě v této scéně stojí vedle svého hlavního „konkurenta“. Uvidíte naprosto výmluvný kontrast. Luis je ale perfektně napsaný (stejně jako všichni ostatní) a rychle si na něj zvyknete.

Postavy jsou napsány ba přímo úctyhodně. Věříte každý krok, každé gesto a každou hlášku. Gabriel Macht působí jako ostřílený právník, přestože ještě nedávno držel v ruce místo smluv samopal ve filmu SWAT. Příběhy jsou naaranžovány přesně jako ze života. Podíváme se na banální autonehodu, rodinný spor, pracovní spor nebo třeba silnější téma – rakovinu. Případy jsou atraktivní, není prostor pro nudu. Hodně se mluví, hodně se plánuje a vy v tom rychlém tempu prakticky nemáte šanci myslet na dřívější scény. Seriál chce vaší plnou pozornost a na oplátku vám dá silný zážitek, ne jenom laciný obal s krátkou dobou zapamatování.

A závěr seriálu ? Znáte pocit jako když vsadíte v kasínu vše na jedno číslo ? Tak předposlední díl vypadá jako samotný hod kostek, zatímco poslední díl působí jako dopad těchto kostek a vaše následná akce/reakce. garantuji vám, že pokud vydržíte až do posledního dílu, budete si shánět informace o druhé řadě.

Suits vás pohltí a díky kratší verzi sezóny (12 dílů) nehrozí žádné zbytečné prodlužování a vata navíc. Neváhejte a mrkněte.

A pro zvědavce. Nepotvrzené zprávy hovoří o premiéře druhé řady v létě 2012.