Nejlepší filmy roku 2011 v naší redakci

Konečně tu máme rok 2012. Rok, ve kterém se na nás chystají velké věci. Ještě, než se do něj pořádně ponoříme, tak jste si určitě všimli, že internetové stránky se snaží v těchto dnech a hodinách představovat různé žebříčky, grafy, vyhlídky do budoucnosti a nejen filmové. My se snažíme s touto tradicí držet krok a tudíž i zde naleznete nejlepší filmy roku 2011 podle naší redakce. Každý redaktor, který se účastní tohoto článku si vybral TOP 5 filmů, kterých se v uplynulém roce nejvíce nabažil. (Jedná se o filmy, které bylo možné nějakým způsobem shlédnout v roce 2011). Zároveň se chceme držet alespoň částečně určité originality, aby každý žebříček na filmových webech nevypadal stejně :-). Určitě budeme rádi, když v komentáři zanecháte svou „TOPku“ i vy.

Bourne:

Warrior – Perfektní drama, které vás dostane. Dva bratři ve složité životní situaci, kteří mají jen jedinou možnost na to, jak definitivně změnit svůj život k lepšímu. Strhující ukázka nefunkčních rodinných vztahů v kombinaci s drsným prostředím bojového sportu. Exceluje Tom Hardy a Nick Nolte.

Zrození planety opic – Epické oprášení kultovního originálu. Konečně ta správná moderní podoba, která po failu Burtonovy verze, musela bojovat s velkým očekáváním. Povedlo se. Efekty maximálně uvěřitelné, hudba okouzlující a výsledný efekt pamětihodný.

Limitless – Jedna z hvězd současného Hollywoodu Bradley Cooper v efektní a fungující jízdě, kterou by chtěl zažít každý z nás. Zázračná pilulka, díky které se náš mozek roztočí do nejvyšších otáček.  Parádní příběh, co na tom, že trochu předvídatelný a klišovitý, když se vám vryje do mozku díky své eleganci a intenzitě.

Shaolin – Jeden z těch nenápadných snímků z dálného východu. Tradiční asijský příběh o krutosti války, zradě, pomstě a procitnutí s obrovskou dávkou strhujícího bojového umění. Shaolinský klášter kdesi v Číně se ocitá pod nájezdem krutého generála, který, až ztratí vše na čem mu záleželo, procitne do pravého smyslu života a skutečného bohatství. Epickému a nenudícímu příběhu dodává odlehčený tón tradičně zábavná Jackie Chen.

Pařba v Bangkoku – Snad ještě nikdy nebyla dvojka tak stejná jako předchůdce a ještě zábavnější. Všichni se před premiérou ptali sami sebe, zda a jak dvojka bude bavit tentokrát, s čím novým Todd Phillips přijde teď. Naprosto stejný koncept s drsnější, živější, akčnější a možná i vtipnější jízdou však nenechal na omylu nikoho, že se jedná o parádní sequel.

Yoda:

Strom života – Všetka krása a humánnosť, všetko dobré aj zlé. Všetko. Všetko v dvoch hodinách plných nádherných obrazov, ľúbeznej muziky, poznaní a precíznosti. Malick nepísal o O´Brienovcoch, o ich susedoch, ani o ich záhrade. Písal o nás. Obsiahol nás všetkých do svojho filmu. Film, po ktorom som túžil od nepamäti.

Zrodenie planéty opíc – Z počiatku trochu nevinný projekt. Všetko však dopadlo dobre. A k čomu ten úspech pripísať? Či už samotnému príbehu alebo neuveriteľným efektom od WETY alebo parádnemu Andymu Serkisovi aka Césarovi, na tom nezáleží. Výsledok bol dych berúci a skvelý zážitok z kina. Obzvlášť ma potešili všetky tie odkazy na prvú Planétu opíc. Teším sa na ďalšie diely (pokiaľ vzniknú, padla reč o trilógii).

50/50 – Silné. Veľmi silné ale pritom vás ten film hodí do pohody ako žiadny. Gordon-Lewitt podáva jeden skvelý výkon za druhým (viz. tohtoročný Hesher) a Rogen so svojimi hláškami zatĺka tento film do mojej topky tohto roku. Skvelý zážitok ktorý sa nebojím prežiť znova.

X-men: Prvá trieda – Po dvojke najlepší X-meni a najväčší block-buster roku. Fassbender a McAvoy idú naplno a ich priateľstvo vo filme je dokonalé. Začiatky X-menov nemohli vypadať lepšie. Vaugh perfektne režíruje a z malého rozpočtu dokázal spraviť jeden z filmov roku. A čo už na originalite môjho komentára, to cameo bolo skvelé!

Zvuk hluku – Najprv originálny kraťas, potom skvelý celovečerák. Milujem hudbu a to čo ta parta švédov predvádza v tomto filme je pekelne skvelé! Pointa Amadeusovho konania bola pekelne komická a úsmev mi vydržal ešte dlho.

Toupi:

Drive – perfektní film ve všech ohledech navíc s Ryanem Goslingem, kterému role podle mě dokonale sedla na míru.Navíc méně akčních scén, které filmu jenom pomohly.Navíc film s atmosférou 90. let  a k tomu perfektní soundtrack.Pro mě nejlepší film roku.

X-Men: První třída – Po X-men Origins se mutanti zase dostali  do sedla nejen skvělými triky ale také(pro ty co nečetli komiks)  odhalením minulosti Magneta a Profesora X a skvělým obsazením(James McAvoy,Michael Fassbender)

Králova řeč – Skvělý počin Toma Hoopera a ještě lepší výkon koktavého Colina Firtha, kterého vám je líto, ale také vás dokáže pobavit jeho mluvnická cvičení.Geoffrey Rush byl vtipný a skvěle sekundoval a konec filmu je paráda.

Zdrojový kód – Skvělý námět a skvělý Jake Gyllenhaal, který táhne celý film k dokonalosti a ukázal, že si dokáže vybrat dobré role a rok 2011 pro něj byl víc než povedený.

Černá labuť – Pro mě skvělý film Darrena Aronofskyho ve kterém totálně zazářila Natalie Portman a precizně zvládla komplikovanou roli přerodu z nevinné tanečnice na osobnost, která získá co chce za každou cenu a to vše zasazené do skvělé hudby a atmosféry baletní scény.

TekatOO:

X-Men: First Class – Když vynechám skvělé herecké obsazení a precizně odvedený komiksový přepis (těch pár nepřesností pominu) tak je tu ještě jedna věc, kterou noví X-Meni dokázali. Komiksový film nemusí být nutně přehnaně barevný a může být i inteligentní. Matthew Vaughn ukázal adaptacím cestu, na kterou si nikdo od druhého Spider-mana nevzpomněl. Díky.

Source Code – Jake Gyllenhaal je sympaťák a Duncan Jones je syn mého oblíbeného Davida Bowieho. Tohle je asi všechno co jsem o filmu věděl, než jsem se na něj pustil. Pak mi vyrazil dech. Najednou se v tom světě všemožných The Rocků, Michaelů Bayů a Rychlých a Zběsilých Vinů Dieselů, objevil nenápadný akční thriller napínavý a promyšlený od začátku do konce a z části i inteligentní romance. Ne dokonalá, ale královská zábava. Můj nejoblíbenější loňský film.

50/50 – Dvouhodinové citové vydírání? Ne,nejpříjemnější film roku. Gordon-Levitt je jako smrtelně nemocný Adam samozřejmě skvělý a stejně tak Seth Rogen, který hraje zase Setha Rogena, roli, která mu jde ze všeho nejlépe.  Pije, nadává, řve a hláškuje. Nádherná Anna Kendrick a jeden vážně hezký pes. Z toho bude můj osobní kult.

Thor/Captain America – Musím je sem narvat oba, protože ač jsou celý rok mezi sebou tito hrdinové porovnáváni, není ani jeden o nic horší než ten druhý. Kde Capovi chybí koule, tam se to nahrazuje skvělým retro feelingem a kam Thorovo kladivo nedosáhne, tam nastrčí odkaz. Obě Marvelovky mě dostaly. Popcornová zábava, která se bez větších zaškobrtnutí žene ke společnému projektu Avangers. Možná je to tím jaký jsem geek, ale ty odkazy mě nikdy nepřestanou bavit.

Drive – Tohle si musím nechat nakonec. Minimalistický film, který se tváří neuvěřitelně nenápadně, šlape na plyn opatrně, ale nakonec vytočí otáčky do takových výšin, že se jsem se jako divák nestačil divit. Drive je filmový unikát.

Jandula:

Na vlásku – Nejlepší a nejkrásnější animák roku nebyl tentokrát ani od Pixaru, ani od Dreamworks, ale od Disneyho. Letos přišel s klasickou pohádkou a zabodoval jak u dětí a – troufnu si říct – ,že i u dospělých. Film plný humoru, lásky, překrásné animace, úžasných postav a krásných písní. Scéna s lampiony se pro mě rázem stala jednou z nejkrásnějších, které jsem viděla a i když jsem Na vlásku viděla už několikrát, tak mě tato scéna pokaždé tak krásně dojme 🙂

Drive – Dlouhé scény beze slov, ohromující soundtrack, podmanivá atmosféra, ikonická postava Ryana Goslinga, to je Drive – opravdová filmová lahůdka!

Warrior – Za mě jednoznačně nejlepší film roku, víc nemám co dodat.

Zrození planety opic – Snímek, do kterého se nevkládalo moc nadějí nebo málokdo věřil tomu, že nepůjde o nic víc, než jen o průměrnou dobrodružnou podívanou a ono ejhle. Zrození planety opic všem vytřelo zrak a ovládlo letní sezónu. Úspěch tkví jak v naprosto dechberoucí animaci, ale také v silném a smysluplném příběhu.

Černá labuť – Naprosto famózní Natalie Portman si za svůj výkon „vybaletila“ Oscara a nutno podotknout, že nemohl skončit v lepších rukách. Černá labuť je dalším depresivním dramatem Darrena Aronofského, které neuvěřitelně graduje a diváka přímo pohltí. A finále? – strhující!

barva:

The Help – Černobílý svět. Kdo by to řekl, že Tate Taylor natočí tak úžasný snímek, kterým The Help bezesporu je. Pro mě jeden z nejlepších filmových zážitků tohoto roku, ať už kvůli výbornému obsazení nebo scénáři. Kdo neviděl a má rád filmy o životních nástrahách, kterým se jen těžko uniká, tak opravdu doporučuji.

Bláznivá, zatracená láska – Na romantické komedie si moc nepotrpím, ale určitě si tento film v TOP 5 tohoto roku své místo zaslouží. Úsměvná podívaná, která vás vtáhne do děje a nepustí. Výborný Ryan Gosling, který tento rok opravdu kraluje. Opět jeden z těch filmů, po kterém se budete usmívat a dlouho o něm přemýšlet.

Melancholia – Je pravda, že Lars von Trier nebyl můj šálek kávy, ale s Melancholií si mě získal. Zapomeňte na katastrofické filmy Rolanda Emmericha. Tohle je úplně jiná podívaná, která se v polovině filmu rozjede takovým způsobem, až přestanete dýchat a po zádech vám nejednou přejede mráz. Zcela jiný snímek, než na které jsme většinou zvyklí je ukázkou toho, že i v Evropě se rodí výborné kousky.

Drive – Několikrát již zmíněný, ale přeci ho musím na mém seznamu zveřejnit. Ryan Gosling v životní roli tichého řidiče, který se snaží ochránit své nejbližší. A jak se říká: „Za vším hledej ženu“. O filmu Drive si můžete přečíst i na našem webu. Nechybí ani recenze na soundtrack, který je opravdu omamný. Viděno asi 10krát.

Warrior – Tom Hardy je lepší a lepší, stejně tak i filmy Gavina O´Connora. Opomenout se nesmí i druhý hrdina, bojovník Joel Edgerton nebo krásný soundtrack v podání Marka Ishama. Tento film zkrátka funguje ve všech směrech a jednoznačně jeden z nejlepších snímků roku 2011.

David661:

Tintinova dobrodružství – A tak to dopadá, když Steven Spielberg znovu usedne za režisérskou židli. Nápaditost a hravost akce je vidět snad skoro v každé scéně. Hudba je vynikající, John Williams tak opět „překvapil“. Asi jsem ještě pořád malej chlapeček, ale musím připustit, že Tintin mi v mnohém připomněl legendu Indiana Jonese a to je opravdu dobře.

Warrior – Film pojednává o dvou bratřích, kteří se za zvláštních okolností musí utkat proti sobě v boxu. Dvě hlavní role si zahráli Tom Hardy a Joel Edgerton. Jejich herecké výkony jsou naproste fenomenální a o to emotivnější může pak být závěr celého filmu. Roli otce si zahrál také výborný Nick Nolte.

X-Men: První třída – Ačkoli se jedná o ryzí „blockbuster“ s klidným svědomím umísťuju na třetí místo. Matthewovi Vaughnovi se povedl něco jako J. J. Abramsovi s novým Star trekem. Jde o inteligentní, milou zábavu, která např. od Green Lanterna neurazí svou nelogičností. V hlavních rolích se představil James McAvoy a Michael Fassbender.

Zrození planety opic – Jak opičky dobývají svět. K tomu není potřeba nic dodávat. Svěží, napínavá zábava, která bohužel není tak inteligentní jako X-Meni. Cirkusová opice byla podle mě možná až zbytečná. V hlavní roli se představil James Franco a Andy Serkis jako Ceasar.

Drive – Jednoduchý film, prakticky bez děje, ale se spoustou krve a skvělou atmosférou a s Ryanem Goslingem v hlavní roli. Film by se mohl jevit jako absolutně bezchybný, problém je s tím, že pro někoho pojetí Nicolasa Windinga Refna prostě nemusí být to pravé a může také dost nudit.

Johny:

Rango – Verbinski sa z divokých vôd Karibského mora a rôznych morských potvoriek presunul rovno na prašný Divoký Západ. Natočil animovaný príbeh s úžasnou animáciou, ktorý je poctou najrôznejším filmom, predovšetkým samozrejme westernu. Pre nadabovanie hlavnej postavy filmu si zavolal Deppa, ktorý je stále v kurze a výsledkom je jeden z najlepších animákov roku, ktorý možno nie je dokonalý ale u mňa to vynahrádza práve odkazmy na iné snímky.

Drive – Pre mňa jednoznačne najlepší film roka. Tak atmosfericky natočený film som už dávno nevidel. Precízna a hypnotizujúca kamera, neopozeraná réžia Refna a dokonalý soundtrack, pri ktorom sa nočná jazda mestom stáva zážitkom. Neverbálna komunikácia je tu významnejšia ako dialógy. Gosling sa akoby do úlohy hlavného hrdinu ako vystrihnutého z 80. rokov narodil.

Warrior – Boxerské filmy nepatria medzi moje najobľúbenejšie (Rockyho som stále nevidel), ale Warrior je výnimka.  Áno je tam klišovitý príbeh, ale tak úžasne zrežírovaný, s perfektným Tomom Hardym v hlavnej úlohe (žiadna nominácia na Zlatý glóbus? WTF?!) a rovnako úžasnými ostatnými hercami. Až tak emočne nabitý záver filmu som teda nečakal, a tí ktorý tento film ešte nevideli: Bežte to rýchlo napraviť.

Harry Potter a Dary smrti – 2. časť – Epické zakončenie ságy, s ktorou som prežil časť svojho života. No a čo, že tam boli pridané scény, ktoré neboli v knihe. Potter dostal zakončenie aké si zaslúži. Nemám k tomu viac čo povedať.

50/50 – Chalan, ktorý nepije, nefajčí, má vcelku urovnaný vzťah dostane rakovinu. Život sa mu rúca, nadobúda výzor ála Voldemort.  Joseph Gordon-Levitt potvrdzuje svoje herecké kvality a spolu so  Sethom Rogenom tvoria ústredné duo tejto komédia, ktorá možno niekedy príliš tlačí na emócie ale nie je prehnaná. Zároveň si z nej odnesiete fakt, že čím viac písmen má názov choroby, tým je to horšie.

Jaké filmy bychom našli ve vaší TOP pětce?